Oblíbené kombinace na talíři jsou hazard se zdravím. Tohle dohromady nikdy nejezte

Většina z nás volí studenou snídani a večeři, při kterých hrají hlavní role chléb, rohlík nebo sendvič obložený oblíbenými ingrediencemi, sýrem, tvarohem, masem a samozřejmě zeleninou. Lidé se většinou řídí vlastními chuťovými preferencemi, nepředpokládají, že některé kombinace surovin nejsou ze zdravotního hlediska vhodné, byť jednotlivé komponenty mezi zdravé potraviny patří. Příkladem je oblíbené duo okurky a rajčete, pro které nemají experti přílišné pochopení a před jejichž společnou konzumací varují. Jakým sestavám se raději vyhnout?

Se sýrem, s masem, nebo se zeleninou?

V každé zemi jsou nazývány různě, přesto jsou si sendviče podobné. Zatímco v Americe a ve Velké Británii volí sendviče a právě podle nich se slaví též 3. listopad jako den sendvičů, ve Francii konzumují obložené toasty a bagety, ve středoevropském regionu pak hrají prim nadívané chleby, rohlíky nebo housky. Výhodou všech těchto pokrmů je snadná a rychlá příprava, možnost kombinovat různé chutě, jako jsou sýr, šunka nebo zelenina. Toto jídlo může být navíc ve slaných i sladkých variantách včetně vegetariánských. Jakým kombinacím je ale lepší se vyhnout?

Mohlo by vás zajímat:  "Vyplňte údaje k dopravě a číslo svojí karty, já vše zařídím," zkoušel podvodník svou známou fintu
Zdroj obrázku: Freepik

Rajče a okurka

Oba druhy patří mezi nejoblíbenější zeleninu, proto jsou často pospolu též v sendviči nebo v salátu. Proč by se neměly tyto druhy jíst dohromady? Zatímco rajčata obsahují vitamín C, čerstvé okurky zase látku askorbinázu, která naopak vitamín C likviduje. Snižuje se tím prospěšnost rajčat i okurek. [1]

Bílý tvarohový sýr a rajčata

Také v dalším případě hraje roli nesprávná kombinace, kdy rajčata obsahují ve velkém kyseliny, které nepříznivě reagují s vápníkem. Ten je naopak skrytý v tvarohu nebo tvarohových sýrech. Vlivem nežádoucí reakce vznikají mikrokrystaly, které se mohou usazovat v kloubech a způsobovat jejich nevratné poškození. [2]

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbené doplňky stravy mohou seniorům ublížit. Ne pro každého jsou ženšen nebo ginkgo biloba vhodné

Bílé pečivo s marmeládou

Rohlíky s marmeládou, případně chléb nebo jiné bílé pečivo, jako bageta, patří mezi oblíbené snídaně dětí i dospělých. Kombinace pečiva a sladkého není nejvhodnější, protože obě hlavní složky obsahují jednoduché sacharidy, které rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Po krátké době cukr klesá a způsobuje ospalost a otupělost, proto rozhodně není nejvhodnější snídaní ani koláček nebo croissant s nutelou. [3]

Zdroje:
[1] https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/have-you-been-eating-tomatoes-and-cucumber-together-read-this/photostory/77152514.cms
[2] https://www.insider.com/food-pairings-to-avoid-2018-4
[3] https://www.express.co.uk/life-style/health/1100935/type-2-diabetes-diet-food-breakfast-toast-jam-fruit-spread-lower-blood-sugar