Nejen do slivovice. Maďarské švestky patří mezi tajné superpotraviny, které na podzim nesmíte vynechat

Neříká vám to nic? Tato švestka pravděpodobně pochází z Malé Asie a dostala se právě do Maďarska, odkud je deportována do celé Evropy. Její plody jsou ve tvaru vejce s fialovo-modrou barvou. Podle pěstované oblasti se liší barvou dužiny, a to od zelenožluté po oranžovou.

Tyto švestky nejlépe chutnají na přelomu léta a podzimu. Veliká přednost švestek je nepřeberné množství antioxidantů, i když jsou daleko za třešněmi, jablky, broskvemi, pomeranči a hrozny. Proti volným radikálům ale patří ke špičce. Jejich konzumace má účinek na:

  • oddálení procesu stárnutí,
  • snížení rizika rakoviny,
  • snížení rizika kardiovaskulárního onemocnění,
  • snížení rizika onemocnění cukrovkou 2. typu.

Co bychom měli vědět o těchto švestkách?

Švestka má velikou výhodu, a to v tom, že brání osteoporóze a pomáhá v boji proti obezitě. Dále je bohatá na vlákninu a sorbitol. Čerstvé i sušené švestky mají pozitivní vliv na střevní mikrobiom a pomáhají v boji se stresem. Doslova můžeme říci, že jsou superpotravinou, co se týče vitamínů A, C, E, K a B.

Zdroj obrázku: Freepik

Kyselé švestky podporují činnost jater a pomáhají při léčbě stagnace, cirhózy, zatvrdnutídehydratace. Pomáhají i s neduhy po časté konzumaci těžkého či tučného jídla. Zlepšují metabolismus.

Nejsou bez rizika

Švestky nejsou jen tak pro každého. Lidé trpící na žaludeční vředy nebo záněty trávicího taktu by si měli jejich konzumaci odpustit. Důvod je prostý, vysoký obsah kyseliny šťavelové odebírá vápník z těla. To musí rovněž zajímat lidi, již trpí bolestmi ledvin.

Další využití švestek

Švestky obecně můžete využít jako náplň do knedlíků nebo ve spojení s dalšími potravinami. Hodí se i jako ingredience pro mixování různých přísad pro účely smoothie. Další využití švestek ani nemusíme představovat. Každý, kdo se chodí bavit nebo je z Moravy, ví, že švestky jsou velmi hojně sbírány pro pálení slivovice.

Zdroj: https://greatist.com/health/plum-benefits