Globální krize potravin vyžaduje udržitelné řešení. Budoucnost je v broucích a masu z tiskárny

Čím více stoupá naše populace, tím větší poptávka po potravě je. Do roku 2050 se odhaduje, že počet obyvatel na Zemi vzroste až na 10 miliard. Stále častěji slýcháme, jak se zhoršuje kvalita masa a zemědělských plodin ve světě. Vědci přitom zkoumají alternativy, mezi něž patří extrakce bílkovin z hmyzu jako jedna z nejúčinnějších metod. Stanou se cvrčci naším denním chlebem?

Rostoucí zájem o rostlinnou stravu je vyústěním negativního dopadu živočišné produkce na životní prostředí emisemi obrovského množství skleníkových plynů. Pěstování určitých plodin svádí k používání pesticidů, které mají dopad na životní prostředí. Přechod na vegetariánskou stravu je jedna z cest, zároveň zůstat u živočišných produktů je také nezbytné, je třeba je ovšem omezit. Jak to sladit?

Mohlo by vás zajímat:  Kvalitní spánek udrží tělo i mysl v kondici. Ideální délka spaní ale neexistuje

Zachrání nás hmyz?

Spojujete si pojídání hmyzu s různými televizními soutěžemi? Stále více se mluví o tom, že hmyz je stravou budoucnosti. Ačkoliv u někoho vyvolává pouhá představa odpor, zdání může klamat a jedná se o velice chutný způsob potravy. Existuje mnoho druhů jedlého hmyzu, ale nejvíce nás zajímají mouční červi, již svými vlastnostmi připomínají kuře.

Zdroj obrázku: Freepik

Chov hmyzu patří k mnohem jednodušším způsobům, než je tomu u zvířat. Další výhodou je dostupnost bílkovin až 75 %! Mezi nejhodnotnější hmyz s obsahem bílkovin patří:

  • moli,
  • motýli,
  • brouci.
Mohlo by vás zajímat:  Hned po smrti to přijde. Rozklad lidského těla začíná posledním vydechnutím

Nahradí švábí mléko kraví mléko? Nebo maso z tiskárny?

I když je to zatím vše teorie a nic není podloženo fakty, v budoucnu se možná dočkáme, že budeme pít švábí mléko na úkor kravího. Vše se dozvíme časem, jak budou výzkumy postupovat.

Technologie míří vzhůru a už jste určitě slyšeli o jídle, respektive masu z tiskárny. Díky 3D tiskárně je již možné vytisknout i maso. Maso mělo velice podobné vlastnosti podobné reálnému steaku, ale je potřeba ještě zapracovat na životním prostředí a minimalizovat co nejvíce dopad na znečištění.

Zdroj: https://bernardmarr.com/the-future-of-food-amazing-lab-grown-and-3d-printed-meat-and-fish/