Domácím bramborám se nic nevyrovná. Jejich pěstování je snadné, vyrůst můžou na každé zahradě
Brambory se do Evropy dostaly z Jižní Ameriky, a to v půlce 16. století. Do Českých zemí tato nepostradatelná potravina dorazila až v 17. století. Jejich obliba je velice vysoká, protože nabízí mnoho variant, jak je zpracovat a zahrnout nejen jako přílohu do hlavního chodu:
- uvařené brambory bez nebo se slupkou,
- upečené brambory,
- bramborové pyré nebo kaše,
- hranolky.
Brambory koupíte téměř v každém obchodě. Existuje několik variant, ale ne všechny jsou chutné. Pokud máte místo na zahradě či pozemku, můžete začít s pěstováním. Jak postupovat, než se rozhodnete pro pěstování brambor?
Požadavky na pěstování
Než se pustíte do pěstování, je nutné znát pár podmínek, které potřebují. Tyto hlízy nejsou příliš náročné na pěstování, protože jim stačí úrodná půda a dostatek světla. Sklizeň může být lepší, pokud vytvoříme ideální podmínky.
Začneme tedy s půdou. Nejvhodnější je hlinitopísčitá půda, která je utužená, ale i částečně propustná. Pro nejlepší úrodu brambor je nejvhodnější mírně kyselé pH. Brambory dále rostou v alkalických, kyselých nebo neutrálních půdách. Doporučuje se nezacházet do extrémů, proto nejvhodnější podmínky pro růst brambor jsou v mírně kyselém pH.
Příprava
Nejlepší variantou je, když si připravíte sadbové brambory. Jak je získáte? Stačí vybrat stejně velké brambory bez kazu a přemístit je na tmavé a vzdušné místo, aby vyklíčily. Proces trvá většinou 7–10 dní. Tímto krokem budete mít jistotu, že se brambory uchytí v zemi.
Kdy začít s výsadbou? Záleží na počasí a lokalitě. Nejčastěji ale v rozmezí začátku dubna až do půlky května.
Jak připravit půdu?
Teď když už víte, jaké požadavky dodržet a v jakém období brambory sázet, tak se podíváme, jak si připravit půdu. Na začátku je potřeba ji zorat nebo dobře provzdušnit. Jakmile máte nachystanou půdu, je potřeba rozplánovat sazenice. Mezi řádky by měl být prostor 60 cm a sazenice by měly být umístěny maximálně do 40 cm.
Zdroj: https://www.almanac.com/plant/potatoes