Semena a slupky z dýně nepatří do koše. Sirup ze zbytků nastartuje imunitu i hubnutí
Jak využít dýňový sirup v kuchyni? Vyrábíme dýňové koláče, sušenky, dýňové hranolky, dýňové latté nebo džus. Tuto zeleninu lze připravit na tisíce způsobů. Semena a slupka se většinou rovnou vyhodí. Použít je přitom můžeme k přípravě dýňového sirupu, který bude skvělým doplňkem jídel a dezertů. Druhým způsobem, jak využít dýňový sirup, je pro jeho léčivé účinky.
Dýňový sirup – jaké vlastnosti má?
Dýňový sirup je bohatým zdrojem vitamínů a karotenu. Posiluje imunitu a udržuje ji v rovnováze. Pomáhá bojovat s vysokým cholesterolem, snižuje otoky kotníků a nohou v důsledku problémů s krevním oběhem. Sirup je také vhodný pro obézní lidi, kteří chtějí shodit nadbytečné kilogramy. Dýňový sirup má mírně projímavé účinky, čímž se hodí při zácpě a onemocnění tlustého střeva.
Dýňový sirup – jak jej připravit?
Budete potřebovat syrovou dýni a cukr. Postup pro přípravu tohoto sirupu:
- Začněte odříznutím špičky dýně a vydlabáním vláken a semen zevnitř.
- Poté nalijte cukr do díry a zavřete dýni odříznutým vrškem.
- Položte dýni do misky, protože jakmile dýně změkne, bude obtížné s ní pohybovat.
- Odložte dýni na 10 dní na chladné místo.
- Po 10 dnech otevřete špičku dýně a přelijte výsledný sirup do nádoby.
Můžete jej skladovat v chladničce po dobu jednoho měsíce. Lze pasterizovat, ale pak ztrácí své léčivé vlastnosti, takže je nejlepší připravit sirup čerstvý a pravidelně jej používat.

Recept na dýňový sirup ze zbytků
Pokud hledáte nové příchutě nebo chcete překvapit své přátele na party, dýňový sirup je skvělá volba a můžete jej použít na mnoho různých způsobů. Proto nevyhazujte zbytky dýně, ale připravte z nich lahodný dýňový sirup.
K tomu budete potřebovat:
- 60–80 dekagramů dýňových zbytků (slupku a semena),
- vodu,
- tři čajové lžičky mletého zázvoru,
- šest hřebíčků,
- šest kardamomových zrn nebo dvě čajové lžičky mletého koření,
- skořicovou tyčinku nebo dvě čajové lžičky mletého koření,
- půl lžičky muškátového oříšku,
- vanilkový lusk / vanilkovou pastu / vanilkový extrakt a půl kilogramu cukru.
Zdroj: https://porady.interia.pl/choroby-i-leczenie/news-jak-przygotowac-syrop-z-dyni,nId,4910881