Brambory lze upravit na nespočet způsobů. Přesto je někdy lepší je vynechat

Brambory patří k nejoblíbenějším složkám našeho jídelníčku. Lze je upéct, uvařit nebo připravit ve formě pyré. Velmi snadno se připravují a patří k levným položkám v obchodě. Vedle důležitých živin je ale potřeba myslet na možné zdravotní problémy. Kdo by se měl vyvarovat jejich konzumace a jaké mohou způsobit problémy?

Brambory a jejich látky

Brambory obsahují obrovské množství vitamínů a minerálů. Mezi ně patří velké množství vitamínu C, B6, hořčíku, draslíku a fosforu. Dále obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro náš trávicí systém, pomáhá v boji s nadváhou a snižuje cholesterol.

Mohlo by vás zajímat:  Není kvásek jako kvásek. Ten z řepy nakopne imunitu, během zimy je k nezaplacení

Aby bylo zachováno co nejvyšší množství prospěšných látek, je potřeba dodržet správnou přípravu:

  • vařené brambory (ztráta živin 20 %),
  • loupané a dušené brambory (ztráta živin 25 %),
  • oloupané a vařené brambory (ztráta živin 50 %),
  • smažené (ztráta živin 45 %).

Smažené varianty je nejlepší vynechat, protože obsahují hodně tuků, umělých přísad a málo živin.

Zdroj obrázku: Freepik

Způsobují zažívací potíže

Brambory obsahují solanin – glykoalkaloid, který se nachází v nezralých hlízách brambor. Jeho konzumace může způsobit průjem či zvracení. Vysoký obsah škrobu může způsobit plynatost a zažívací potíže. Zranitelní jsou lidé s citlivým zažívacím traktem.

Mohlo by vás zajímat:  Při plných dutinách uleví masáž, med a solný obklad

Kdo by se měl vyvarovat konzumace brambor?

Brambory mají vysoký glykemicky index. Nejvyšší GI mají čerstvě uvařené, oloupané a šťouchané brambory nebo kaše. Vysoký GI mají i hranolky či lupínky. Nejnižší GI hodnotu mají mladé brambory připravené v paře nebo v sáčku (GI 65–78). Konzumaci brambor by se měli vyhnout diabetici kvůli cukru a následnému zvýšení glukózy v krvi.

Lidé s nadváhou by se měli vyvarovat konzumace brambor. Po konzumaci brambor můžeme pociťovat dříve hlad a nutkání znovu se najíst, protože i když stoupá rychle hladina cukru v krvi, tak stejně rychle zase klesne. Za zmínku ale stojí fakt, že tato potravina je nízkokalorická. Na 100 gramů váhy připadá pouze 73 kcal.

 Zdroj: https://food.ndtv.com/food-drinks/5-reasons-why-they-say-potatoes-are-bad-for-you-1774673