Není kvásek jako kvásek. Ten z řepy nakopne imunitu, během zimy je k nezaplacení

Na podzim a v zimě je důležité podporovat svou imunitu, aby správně fungovala. Udělat to můžete díky otužování nebo potravinám a nápojům, které konzumujete. Koktejl z červené řepy vám poskytne jedinečnou sílu do chladnějších měsíců a navíc skvěle chutná. Řepný kvásek má svá specifika a není to stejné jako džus. Naučte se, jak připravit tento nápoj.

Pro koho je ideální kvásek z červené řepy?

Řepný kvásek může samozřejmě pít každý, kdo chce posílit své zdraví. Lékaři doporučují červenou řepu v jídelníčku prakticky všem, včetně těhotných a kojících žen nebo pacientů s chudokrevností a špatnými krevními testy. Jedná se jednoduše o velmi zdravou zeleninu, kterou může využít pro své zdraví každý z nás.

Mohlo by vás zajímat:  Blížící se infarkt prozradí určité signály už měsíc dopředu. Jejich rozpoznání může zachránit život

Recept na řepný kvásek

Na výrobu tohoto nápoje potřebujete velkou hliněnou nebo keramickou nádobu s víkem nebo velkou skleněnou nádobu (5 litrů). Nádobu nezapomeňte sterilizovat. Na nálev potřebujete plochou lžíci soli na 1 litr vody, bobkový list, hřebíček, nové koření a pepř. Vše dohromady povařte. Na 5litrovou nádobu potřebujete asi 2 litry nálevu. Řepu zalijte vroucí nebo vychlazenou vodou.

Zdroj obrázku: Freepik

Samotnou řepu oloupejte, omyjte a nakrájejte na kostky nebo plátky. Na 5litrovou nádobu potřebujete 2–3 kilogramy červené řepy. Připravenou řepu vložte do sterilní nádoby. Přidejte 2–3 stroužky česneku, kořen křenu, rozmarýn nebo tymián podle chuti. Do spodní části vložte koření a česnek. Navrch naskládejte nahrubo nakrájenou řepu. Potom slijte nálev.

Mohlo by vás zajímat:  Pstruh je zárukou kvality. S chutí si ho dají i ti, kteří ryby nesnášejí

Na co nezapomínat?

Zelenina ani koření nesmí vyčnívat nad hladinu nálevu. Sklenici musíte pevně uzavřít, odložit a pečlivě pozorovat po několik následujících dnů. Po prvních dnech se může objevit pěna, kterou musíte odstranit. Nakládání řepy by mělo trvat 5–7 dnů, během kterých musíte nápoj ochutnat. Po pár dnech bude mít kvásek intenzivní chuť a sladkost z řepy zmizí. Hotový nápoj nalijte do menších sklenic a skladujte v lednici až několik měsíců.

Zdroj: https://www.allrecipes.com/recipe/259109/raw-fermented-beets/