V zimě je péče o tělo i psychickou pohodu obzvláště důležitá

Zimní období přináší nejen krásné výhledy do zasněžené krajiny a radost ze sněhových radovánek, ale také některé výzvy pro zdraví mužů. Je důležité věnovat pozornost specifickým potřebám těla během chladných měsíců a zajistit optimální péči pro udržení celkové pohody. Každý organismus je trochu jiný, ale existují tipy, které může využít každý muž pro své zdraví.

Fyzická aktivita

V zimě může být lákavé se stáhnout do tepla a pohodlí domova, ale udržení fyzické aktivity je klíčové pro celkové zdraví. Zkuste začlenit do svého týdenního rozvrhu cvičení uvnitř, jako je posilování. Venkovní aktivity, jako je lyžování nebo bruslení, mohou být také skvělým způsobem, jak zůstat v kondici a zároveň si užít zimní radovánky.

Mohlo by vás zajímat:  Cholesterol lze snížit i přirozenou cestou. Stačí si dát jednoduše něco dobrého na zub

Správná výživa

Chladné počasí může ovlivnit stravovací návyky, ale je klíčové dbát na vyváženou stravu. Začleňte do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny a minerály, zejména vitamin D, který může být v zimním období omezený kvůli menšímu vystavení slunečnímu záření. Sezónní ovoce a zelenina, ořechy a luštěniny mohou poskytnout tělu potřebné živiny.

Having Breakfast Home
Zdroj obrázku: Freepik

Prevence nachlazení a chřipky

Zima přináší i vyšší riziko nachlazení a chřipky. Dodržujte základní hygienická pravidla, jako je pravidelné mytí rukou, a posilujte imunitu pravidelným příjmem vitaminu C (a dalších vitamínů pro podporu imunity). Pokud jste vystaveni chladnému počasí, oblékejte se do vrstev a chraňte citlivé oblasti, jako jsou krk a hlava, šátkem nebo kloboukem.

Mohlo by vás zajímat:  První šediny nikdo nevidí rád. Nic není ztraceno, bylinný oplach vlasy zachrání

Duševní zdraví

Zimní období může ovlivnit i duševní zdraví. Kratší dny a méně slunečního světla mohou způsobit sezónní afektivní poruchu (SAD). Snažte se zařadit do svého každodenního režimu chvíle na čerstvém vzduchu a světle, a pokud pociťujete příznaky úzkosti nebo deprese, konzultujte s odborníkem. Nezapomínejte také na svou rodinu, která vás může snadno ze splínu vytáhnout.

Zdroj: https://selecthealth.org/blog/2020/01/winter-got-you-down-boost-your-mood-with-these-self-care-tips