Češi se k elektromobilům staví odmítavě z více důvodů

Počet elektromobilů registrovaných v České republice sice vytrvale roste, zdaleka však ne tak rychle jako v jiných koutech Evropy. Důvodů je pochopitelně celá řada. Ať už jde o přirozený odpor Čechů ke všemu, co je nám nuceno zvenčí, vysoké pořizovací náklady, nebo strach, že baterie v elektromobilu bude degradovat tak rychle, že nám za pár let zbude v garáži auto, které na jedno nabití neujede ani trasu do nejbližšího hypermarketu a zpátky. Ale je tu ještě jeden důvod, který je poměrně specifický právě pro Českou republiku.

Mohlo by vás zajímat:  Na mokré silnici dojde k aquaplaningu snadno. Dostaňte se ze smyku bezpečně

Češi milují ojetiny

Češi jsou známí tím, že mají slabost pro ojetá auta. Celá řada českých řidičů si ani nepořídila nový vůz, a přesto mají už třeba páté nebo šesté auto. Ani pro překupníky ojetých vozů to není žádná novinka, a tak se k nám dováží auta i ze zahraničí. I u nás ale trh s ojetými vozy v posledních dvou letech značně ochladl, kvalitních aut je totiž jako šafránu, a tak Češi nemají motivaci je prodávat. Nových aut je pak sice už dostatek, také jejich ceny šly ale nahoru.

Mohlo by vás zajímat:  Známé motorkářské gesto si vykládá většina řidičů špatně. Namísto nadávek zaslouží uznání
Zdroj obrázku: Freepik

Nedůvěra v baterii

Řada lidí také kupuje auto s tím, že ho po několika letech využívání znovu prodá. A to je právě kámen úrazu, když dojde na relativně drahé elektromobily. Nikdo totiž nedokáže s určitostí říct, v jakém stavu bude baterie elektromobilu třeba po pěti letech využívání klasickým způsobem, tedy v českých podmínkách k dojíždění do práce, v sezoně na chalupu a během letních prázdnin na dovolenou k moři. Většina lidí se bojí, že elektromobily nebude po několika letech možné prodat, a to je od nákupu odrazuje.

Mohlo by vás zajímat:  Za puštěnou klimatizaci hrozí pokuta. Auto jde vychladit ale i jinak

Opatrné vyčkávání

Většina Čechů přitom není principiálně proti elektromobilům jako takovým, zcela pragmaticky však volí vyčkávací strategii. Chtějí si nejprve ověřit, jak na tom budou baterie za pár let, a případně si počkat na nové generace akumulátorů, které by měly být odolnější a nabídnout i delší dojezd na jedno dobití.

Zdroj: https://ypte.org.uk/factsheets/electric-cars/what-are-the-downsides-to-electric-cars