Dokáže nakopnout a doplnit ztracenou energii. Někdy je ale lepší čaj vynechat

Bez čaje si lidé nedokážou představit život. Existuje mnoho druhů, připravují se za tepla i ve studených osvěžujících variantách. Je oblíbený pro svou chuť a povzbuzující účinky, protože obsahuje tein, což je příbuzný kofeinu, i různé antioxidanty. Právě pro svůj energetický efekt však není vhodné některé druhy konzumovat před spaním, protože může dojít k narušení odpočinku. Které druhy by se neměly pít po setmění?

Šest druhů čaje z čajovníku

Černý čaj je jednoznačně celosvětovou jedničkou, přes 90 % prodeje připadá na něj, ale oblíbený je také zelený, který získává na popularitě. Mezi další časté patří bílý, žlutý, modrý nebo červený, které mají odlišné chuťové vlastnosti a působí na organismus jinak než klasický černý. Málokdo by ale řekl, že pocházejí z totožného keře čajovníku, jejich zpracování pouze probíhá rozdílně. Chuť nápoje je dána nejen přípravou, ale také procesem sušení nebo fermentací, kterou čajové lístky prošly.

Mohlo by vás zajímat:  Negativní emoce podporují stárnutí mozku. Rychlé přepnutí do lepší nálady může předcházet i Alzheimerově chorobě
Zdroj obrázku: Freepik

Nejvíce teinu je v černém a bílém čaji

A jakým druhům čaje se vyhnout před spaním? Nejvíce teinu obsahují bílé a černé odrůdy, které se hodí pro ranní probuzení. V případě, že je pro vás černý čaj doslova nutností i ve večerních hodinách, doporučuje se delší louhování, aby obsah teinu nebyl vysoký. Naopak červené a zelené druhy jsou před spaním vhodnější, protože neobsahují této povzbuzující látky tolik. Všechny čaje jsou ale silným diuretikem, proto je nutné počítat s tím, že pitím čaje před spaním riskujete, že v průběhu spánku budete vyrušeni nutným výletem na toaletu.

Mohlo by vás zajímat:  Černý česnek je zdravější i chutnější. Pokrmům dodá netradiční šmak

Raději bylinkové nálevy

Obdobně odborníci nedoporučují pít ve večerních hodinách čaj yerba maté, který obsahuje až 50 mg kofeinu v jednom šálku nálevu. Je vyhledávaný studenty při učení na zkoušky, protože vlévá energii do žil a zvyšuje soustředění. A jaké čaje pít pro zklidnění a lepší spánek? Bylinkové nálevy jsou správnou volbou, především ty z meduňky, heřmánku, máty nebo kozlíku.

Zdroj: https://www.letsdrinktea.com/when-to-drink-tea/