Zrychlit trávení pomůže správný jídelníček i způsob konzumace. Změnu pocítíte ihned

Udržování dobré rychlosti trávení není jen prospěšné pro krásnou postavu, především to dokazuje správné fungování trávicího systému a umožňuje vám cítit se po celý den lehko. Doplňky na trávení jsou velmi populární, vždy je ale lepší vydat se nejprve přírodní cestou.

Rychlost trávení

Čas trávení závisí především na způsobu, jakým bylo jídlo připraveno – smažené výrobky se tráví mnohem déle než čerstvé nebo dušené potraviny. Dále na stupni fragmetace – kousání stimuluje receptory chuti, které zvyšují sekreci slin, žaludeční a pankreatické šťávy a připravují další části trávicího traktu na proces trávení. Délka trávení závisí také na množství kyseliny chlorovodíkové v žaludku.

Mohlo by vás zajímat:  Při home office je pracovní místo zásadní. Produktivitu zvýší úprava barev i správná hudba

Pravidelné jedení je též důležité, častá konzumace malých porcí v podobných časech podporuje tvorbu metabolické paměti. Pohyb je pro trávení klíčový, téměř každá fyzická aktivita má pozitivní vliv na metabolismus. A na konec je to i o druhu konzumovaných výrobků – nejhůře a nejpomaleji se tráví vysoce zpracovaná jídla.

Zdroj obrázku: Freepik

Zlepšení trávení

Jednou z nejjednodušších a nejúčinnějších metod pro zlepšení trávení je přidání některých druhů koření do jídel. Osvědčené koření, které zvyšuje peristaltiku, jsou chilli papričky, kmín, kurkuma, zázvor a skořice. Strava pro podporu trávení by měla obsahovat spoustu zeleniny a ovoce, které jsou bohatým zdrojem vlákniny. Nerozpustná vláknina podrážděním střevní stěny stimuluje přísun krve a urychluje peristaltiku. (zdroj)

Mohlo by vás zajímat:  Lék na Alzheimerovu chorobu dosud chybí, správný koníček ale riziko onemocnění sníží

Kromě toho může vláknina vázat vodu, zvyšovat obsah stravy a regulovat správné vylučování trávicích šťáv v žaludku. Podle odborníků je trávení rychlejší u lidí, kteří se vyhýbají soli a alkoholu a konzumují mnoho mléčných výrobků ve formě jogurtů, podmáslí a kefírů. Na podporu trávení výborně fungují bylinkové čaje, a to máta peprná, fenykl, heřmánek, třezalka, bodlák, pampeliška a citrónová tráva.

Zdroj: https://www.conehealth.com/services/gastroenterology/from-fuel-to-stool-5-tips-to-speed-up-digestion/