Žaludovou kávu si může každý připravit sám. Je zajímavou a zdravou alternativou
Lidé, kteří nemají rádi kávu nebo ji z nějakého důvodu nemohou pít, mohou jednoduše sáhnout po kávě ze žaludů. Žaludová káva má nejen neobvyklé aroma, ale také mnoho zdravotních vlastností. Podívejme se na ně blíže.
Jak připravit žaludovou kávu
Káva ze žaludů neobsahuje kofein, ale dokáže klasický nápoj nahradit. Nejen chutí, ale také jedinečnými vlastnostmi. Můžete si ji koupit v obchodech s biopotravinami, nebo si ji připravit doma. Pokud jde o druhou možnost, nezapomeňte, že žaludy obsahují velké množství tříslovin. Nadměrné množství může být toxické. Aby žaludy neměly škodlivý vliv na tělo, musí projít určitým ošetřením.
Nejprve je oloupejte a nařežte. Další fází je louhování, tedy namočení žaludů v horké vodě s popelem. Díky tomu se zbavíte nadbytečných tříslovin. Budou zodpovědné za rezavou barvu vody. Vlhké žaludy by se poté měly rozemlít, usušit, opražit a znovu rozemlít. Můžete si připravit kávu z prášku, který takto získáte. Stačí zalít 1–2 čajové lžičky vařící vodou a nechat několik minut odstát.
Vlastnosti žaludové kávy
Aromatická káva ze žaludů má pozitivní vliv na tělo. V první řadě pomáhá jak při gastrointestinálních potížích, tak při srdečních a kardiovaskulárních onemocněních včetně hypertenze. Kromě toho zmírňuje stres, dodává pocit sytosti a zklidňuje nervy a také podporuje trávení.
Žaludová káva byla oceněna i pro své bohatství vitamínů a minerálů. Je zdrojem vitamínů B1, B2, B5 a B6, které mají pozitivní vliv mimo jiné na srdce, nervový a imunitní systém. Kromě toho obsahuje hořčík, vápník, mangan, fosfor, draslík a železo. Její velkou výhodou je i to, že přesně víte, co pijete. Kupované kávy mohou pocházet z velmi nedůvěryhodných zdrojů, a tím pádem nemusí být pro naše tělo prospěšné.
Zdroj: https://www.almostoffgrid.com/blogs/almost-off-grid/how-to-make-acorn-coffee