Chuť vývaru změní jediná ingredience. Osolit polévku je třeba ve správnou chvíli

Kdy osolit vývar? Mnoho lidí si tuto otázku ani neklade, protože si myslí, že na tom vůbec nezáleží. Ukazuje se ale, že pořadí, ve kterém budeme vývar dochucovat, má obrovský dopad na konečnou chuť pokrmu. Jakmile to uděláte správně, už se nikdy nevrátíte ke svým starým postupům a budete se držet striktně daného pořadí dochucení vývaru. Jak je to tedy správně?

Vývar je polévkou číslo jedna

Češi milují vývar. Tato tradiční, oblíbená polévka je připravována po staletí mnoha různými způsoby. Vše závisí na vašich preferencích, chuti a tradiční receptuře. Konečná chuť vývaru závisí na druhu masa, které použijete, množství vložené zeleniny, ale také na času a způsobu vaření. Jak se však ukazuje, chuť velmi ovlivňuje také pořadí, ve kterém jednotlivé složky vývaru do hrnce dáváme.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy byste neměli solit vývar?

Za prvé vývar by neměl být solený na začátku ani ihned po provaření masa. To by způsobilo, že chuť zbývajících složek bude potlačena. A co víc, vývar získá nejen špatnou chuť, ale také jeho barva bude bledá. Je to dáno tím, že sůl minimalizuje sekreci tuku z masa.

Mohlo by vás zajímat:  Tahle využití alobalu zná málokdo. Ušetří drahocenný čas i namáhavou práci

Kdy tedy osolit vývar?

Naše babičky, zkušené ženy v domácnosti, vědí nejlépe, kdy osolit vývar. Jednomyslně tvrdí, že sůl vždy přidávají na konci vaření, přesněji asi 10 minut před koncem vaření. Nezáleží na tom, jaký druh vývaru připravujeme, toto pravidlo platí vždy. Je také důležité upravit množství soli podle velikosti pokrmu. Je lepší přidat raději málo a pak ho dochutit na talíři než jíst přesolený vývar. V případě ostatních druhů koření je to však jiné. Bobkové listy, pepř nebo nové koření by měly být přidány do hrnce na samém začátku, díky čemuž vývar získá ještě lepší vůni a chuť. Chuť vývaru ozvláštní také zelenina, jako je rajče, cibule, paprika nebo kousek zázvoru.

Zdroj: https://www.americastestkitchen.com/cooksillustrated/how_tos/9161-science-when-should-you-add-salt-during-cooking