Žaludeční problémy po ranní kávě zmírní dobrá snídaně, mléko nebo jiný typ kávy
Mnoho lidí má velký problém. Jakmile si dají ráno kávu, mají nepříjemné žaludeční problémy. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak si můžete užít ranní kávu i v případě, že vám obvykle nesedí nebo máte žaludeční vředy. Musíte jen zvolit správnou kávu a zajistit, aby vám po ní nebylo špatně. Poradíme vám, jak to udělat a vychutnat si ranní šálek horké kávy.
Jak ovlivňuje káva žaludeční vředy?
Říká se, že pití kávy nalačno zvyšuje riziko žaludečních vředů. Naštěstí to podle nových výzkumů není pravda. Na vznik této nemoci má vliv hlavně bakterie Helicobacter pylori. To ale neznamená, že vám bude káva při tomto onemocnění vyhovovat. Může totiž poškozený žaludek ještě více dráždit. Dobrá zpráva je, že se tomu můžete poměrně jednoduše vyhnout.
Káva na lačný žaludek
Pití kávy nalačno je doopravdy velká chyba. Jestli chcete minimalizovat nepříjemné pocity a snížit sekreci žaludečních kyselin, musíte se před pitím kávy najíst. Postačí vám malá a lehká snídaně. Ne každý je zvyklý snídat, ale i malá porce vám s tímto problémem může hodně pomoci. Nejenže po dlouhé noci nastartujete své tělo, ale také si vychutnáte svůj oblíbený nápoj.
Káva s mlékem
Další možností je přidání mléka do kávy. Postačí jen trocha mléka nebo smetany. To neutralizuje kyselé pH kávy a nebude dráždit váš žaludek. Jestli máte alergii na laktózu, můžete klidně vyzkoušet rostlinnou variantu mléka, například mandlové, ovesné nebo rýžové. Uvidíte, že bude káva chutnat úžasně a nebudete se po ní ráno cítit vůbec špatně.
Cereální káva
Tento nápoj možná neznáte, ale jde o skvělou náhradu klasické kávy. Je mnohem jemnější a má úplně jinou chuť. Jestli se nechcete vzdát svého každodenního rituálu, jde o skvělou možnost. Obsahuje také velmi málo kofeinu, takže si ji klidně můžete dát i večer. Vyzkoušejte ji a sami uvidíte, jestli vám tato varianta kávy bude chutnat.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3680393/, https://www.healthline.com/nutrition/coffee-on-empty-stomach, https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/coffee/, https://en.wikipedia.org/wiki/Cereal_coffee, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8778943/