Využijte pór v kuchyni naplno. Chutná skvěle v polévce i salátu a tělu maximálně prospěje
Je obtížné najít opravdu dobrý vývar, ve kterém by nebyl ani kousek póru. Zelenina má tak bohatý obsah výživových hodnot, že by se měla objevit na našem talíři každou neděli. I když obvykle používáme bílou část póru, stojí za to použít i zelené listy.
Pórek v lidovém léčitelství
Nutriční síla a léčivý účinek póru se využívaly už ve starověku. Do Polska ho přivezla z Itálie královna Bona. Pór našel nejen kulinářské, ale také léčivé využití. Naše prababičky používaly jeho listy k léčení obtížně hojitelných ran a jako protijed na revmatické bolesti. Milovníci alternativní medicíny využívají vysoké nutriční hodnoty zeleniny nejen k prevenci mnoha nemocí, ale také k léčebným účelům. Vzhledem k vysokému obsahu železa se pórek doporučuje lidem s rizikem anémie, jakož i při její léčbě.
Pokud jde o obsah tohoto prvku, porazil červenou řepu, která je obsahem železa známá. Pórek se doporučuje také při infekcích horních cest dýchacích. Zelenina nejen inhibuje růst bakterií (v důsledku sloučenin síry), ale také zvyšuje sekreci hlenu a má expektorační účinek. Stojí za to zahrnout jej do stravy při nachlazení a jiných nemocech, zvláště pokud jsou doprovázeny přetrvávajícím kašlem.
Pórové listy
Pro některé je motivací stoupající inflace, pro jiné změny, ke kterým dochází v přírodním prostředí. Faktem je, že stále více lidí se zaměřuje na plné využití potravinářských výrobků. Pór je k tomu skvělý. Zelené, tvrdší listy by se měly přidávat nejen do nedělního vývaru, ale také do jiných polévek. Dokonale zdůrazní chuť bramboračky. Mohou být také použity syrové.
Nakrájené na malé kostičky jsou zelené listy póru dobrým základem pro saláty. Nejlepší je nakrájet je 2–3 hodiny před jídlem, hojně pokapat citrónovou šťávou, důkladně promíchat a odložit. Změknou a pustí šťávu. Takto připravený pórový základ lze úspěšně použít pro přípravu salátu ve sladké i slané verzi.
Zdroj: https://extension.illinois.edu/blogs/live-well-eat-well/2021-11-10-use-leeks-your-autumn-meals