Využijte pór v kuchyni naplno. Chutná skvěle v polévce i salátu a tělu maximálně prospěje

Je obtížné najít opravdu dobrý vývar, ve kterém by nebyl ani kousek póru. Zelenina má tak bohatý obsah výživových hodnot, že by se měla objevit na našem talíři každou neděli. I když obvykle používáme bílou část póru, stojí za to použít i zelené listy.

Pórek v lidovém léčitelství

Nutriční síla a léčivý účinek póru se využívaly už ve starověku. Do Polska ho přivezla z Itálie královna Bona. Pór našel nejen kulinářské, ale také léčivé využití. Naše prababičky používaly jeho listy k léčení obtížně hojitelných ran a jako protijed na revmatické bolesti. Milovníci alternativní medicíny využívají vysoké nutriční hodnoty zeleniny nejen k prevenci mnoha nemocí, ale také k léčebným účelům. Vzhledem k vysokému obsahu železa se pórek doporučuje lidem s rizikem anémie, jakož i při její léčbě.

Mohlo by vás zajímat:  Voda s citronem po ránu dokáže s tělem zázraky. Výsledky uvidíte už za pár dní

Pokud jde o obsah tohoto prvku, porazil červenou řepu, která je obsahem železa známá. Pórek se doporučuje také při infekcích horních cest dýchacích. Zelenina nejen inhibuje růst bakterií (v důsledku sloučenin síry), ale také zvyšuje sekreci hlenu a má expektorační účinek. Stojí za to zahrnout jej do stravy při nachlazení a jiných nemocech, zvláště pokud jsou doprovázeny přetrvávajícím kašlem.

Zdroj obrázku: Freepik

Pórové listy

Pro některé je motivací stoupající inflace, pro jiné změny, ke kterým dochází v přírodním prostředí. Faktem je, že stále více lidí se zaměřuje na plné využití potravinářských výrobků. Pór je k tomu skvělý. Zelené, tvrdší listy by se měly přidávat nejen do nedělního vývaru, ale také do jiných polévek. Dokonale zdůrazní chuť bramboračky. Mohou být také použity syrové.

Mohlo by vás zajímat:  I malá myš obrátí život naruby. Překousané kabely jsou jen zlomek toho, co hrozí

Nakrájené na malé kostičky jsou zelené listy póru dobrým základem pro saláty. Nejlepší je nakrájet je 2–3 hodiny před jídlem, hojně pokapat citrónovou šťávou, důkladně promíchat a odložit. Změknou a pustí šťávu. Takto připravený pórový základ lze úspěšně použít pro přípravu salátu ve sladké i slané verzi.

Zdroj: https://extension.illinois.edu/blogs/live-well-eat-well/2021-11-10-use-leeks-your-autumn-meals