Skořicová tinktura je pro zdraví zázrak. Nejlepší účinky prokáže při správném dávkování

Po tisíciletí byla používána jako přísada při balzamování, jako talisman pro boj s nemocemi a taoisté věřili, že je to jídlo bohů. Dnes se používá jako koření do cukrovinek, masových pokrmů, ale i koktejlů nebo sladkých pokrmů. Skořice má mnoho zdravotních vlastností, a proto se doporučuje mimo jiné diabetikům, lidem trpícím hypertenzí nebo lidem s vysokým cholesterolem. Chcete-li se chránit před infekcemi, zmírnit migrénové bolesti nebo zlepšit náladu, stojí za to si připravit skořicovou tinkturu.

Účinky skořice na zdraví

Skořice je koření známé po tisíciletí, které se používá pro ochucení sladkého pečiva, do masových pokrmů, vánočních perníčků, nebo dokonce jako ochucovadlo koktejlů a ozdoba kávy. Skořice má protizánětlivý, antibakteriální účinek, ale také reguluje krevní tlak a pomáhá kontrolovat hladinu cukru. V období podzimu a zimy by se nemělo zapomínat, že má velmi příznivý účinek na dýchací systém, a proto je indikována při bronchiálních infekcích nebo pneumonii.

Mohlo by vás zajímat:  Superpotravina za pár korun: červená řepa sníží tlak, uleví při nachlazení a pomůže zhubnout

Skořicová tinktura

Chcete-li připravit tinkturu ze skořice, měli byste si koupit cejlonskou skořici, protože obsahuje menší množství kumarinu, který v přebytku může vyvolat příznaky otravy nebo alergie.

Pro přípravu hřejivé domácí tinktury je třeba připravit:

  • 2 kusy skořicové kůry,
  • plochou čajovou lžičku mleté skořice,
  • půl litru vodky nebo 40procentního alkoholu,
  • 250 ml 95% lihoviny,
  • 100 gramů cukru,
  • 50 ml vody.
Zdroj obrázku: Freepik

Za prvé musíte smíchat vodu a cukr a svařit je v sirup. V jiné nádobě se smíchá skořicová kůra, mletá skořice, předem připravený cukrový sirup a alkohol. Celek by měl být velmi důkladně promíchán a odložen na měsíc na stinném místě. Nezapomeňte sklenici každý týden protřepat, aby se obsah promíchal. Po měsíci by měla být připravená směs nalita přes sítko nebo gázu, poté rozlita do lahví, pevně uzavřena a odložena na tři týdny.

Mohlo by vás zajímat:  Klementinky nejsou mandarinky. Jejich výběr je vždy zárukou chuti a prospěšných látek

Dávkování skořicové tinktury

K dosažení léčivého účinku by měla být skořicová tinktura konzumována v množství pouze 15 kapek denně. Předávkování může vést k otravě kumarinem, který ve velkém množství nepříznivě ovlivňuje játra a plíce.

Na co používat skořicovou tinkturu?

Kromě orální konzumace může být skořicová tinktura použita i vnějšně, protože má antiseptický a antibakteriální účinek. Kromě toho je skořicová tinktura ideální pro léčbu chřipky a nachlazení, horečky, kašle, aterosklerózy, hypertenze a bolesti v krku.

Zdroj: https://www.winemag.com/2012/08/30/how-to-make-a-cinnamon-tincture/