Víc než obyčejná bylinka: rozmarýn nesmí chybět v jídelníčku především v zimě
Rozmarýn se používá hlavně k ochucení pokrmů. Má antivirový, antibakteriální a analgetický účinek. Pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, takže by měl najít trvalé místo ve stravě diabetiků a lidí s inzulínovou rezistencí. Stojí za to jej použít ke zlepšení trávení. Co jiného stojí za to vědět o rozmarýnu?
Rozmarýn – chuť středomořské kuchyně
Rostlina se cení zejména ve středomořské oblasti, protože zde má optimální podmínky pro růst. Rozmarýn má stálé místo nejen ve středomořské kuchyni, ale také v kultuře. Z byliny, považované za symbol lásky, plodnosti a věrnosti, byly vytvářeny věnce, jimiž si zdobily nevěsty hlavu. Rozmarýn byl také důležitým prvkem jak menu, tak výzdoby stolu během svatebních obřadů. Rozmarýn má vysokou nutriční hodnotu a jako součást pokrmů může přinést mnoho výhod.
Rozmarýn pro lepší metabolismus
Většina nemocí má svou hlavní příčinu v metabolických problémech a dysfunkcích trávicího systému, a proto je obsah našich talířů velmi důležitý. Rozmarýn by měl být zařazen do jídelníčku zejména v podzimních a zimních měsících, kdy si mnoho lidí stěžuje na letargická střeva a pokles vitálních sil. Rozmarýn stimuluje sekreci žaludečních šťáv a urychluje trávicí procesy. Má choleretický účinek, díky kterému zlepšuje metabolismus tuků. Zlepšuje také metabolismus sacharidů a pomáhá normalizovat hladinu cukru v krvi, proto se doporučuje diabetikům, lidem s inzulínovou rezistencí a geneticky zatíženým diabetem.
Rozmarýn – další přínosy pro zdraví
Rozmarýn má pozitivní vliv na stav střevní mikroflóry. Má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Rozmarýn příznivě ovlivňuje funkci jater. Lepší metabolismus je předzvěstí lepšího zdraví celého organismu. Pravidelně konzumovaný rozmarýn, ať už ve formě koření, nebo oleje, může pomoci předcházet a léčit řadu onemocnění. Rozmarýn nejen posiluje imunitu, činí imunitní systém odolnější vůči patogenním mikroorganismům, ale také dokáže zředit hlen a usnadňuje dýchání. Aktivně bojuje proti virům, bakteriím a plísním. Má protizánětlivý, jemně analgetický účinek a v neposlední řadě také uklidňuje. Při pravidelné konzumaci zlepšuje kognitivní schopnosti, jako je myšlení, paměť a soustředění. Chrání oči před závažnými onemocněními, jako je makulární degenerace. Má příznivý vliv i na práci srdce.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-rosemary