Správná likvidace použitého oleje pomáhá domácnosti i životnímu prostředí

Smažení patří mezi oblíbené metody, jak si připravit jídlo. Jestli rádi smažíte, jistě potom také přemýšlíte, co udělat s horkým olejem. Není na tom nic těžkého, jen si musíte zvolit jednu z možností. Hodně lidí totiž olej likviduje naprosto špatně a ubližují tím jedině své domácnosti a také životnímu prostředí. Proto je velmi důležité, abyste se ho naučili zlikvidovat správně.

Olej do dřezu ani záchodu nepatří

V první řadě nechte vždy olej vychladnout. Nijak s ním nepracujte, protože je to velmi nebezpečné. A rozhodně ho nevylévejte do toalety nebo dřezu. Tím si velmi rychle a snadno zničíte potrubí. Navíc se olej dostane do vodního systému, což může velmi uškodit čističkám vody i přírodě.

Mohlo by vás zajímat:  Komáry odpudí speciální svíčky, postřik i aroma cibule

Zvolte vhodnou nádobu

Místo toho počkejte, až olej vychladne. Potom ho nalijte do nějaké plastové nebo skleněné nádoby a uzavřete. Postavte nádobu někam, kde vám nebude překážet a při příštím smažení udělejte to samé. Až bude nádoba s olejem zcela plná, jednoduše ji vyhoďte do popelnice na směsný odpad.

24604
Zdroj obrázku: Freepik

Recyklace

Další možností je recyklace použitého oleje. V některých městech se nachází speciální kontejnery pro použitý olej, kam ho můžete jednoduše vylít a nepotřebujete k tomu ani žádnou nádobu. Musíte se jen podívat ve vlastním městě a zjistit, jestli máte tuto jedinečnou možnost.

Mohlo by vás zajímat:  Kaštany udělají radost nejen dětem. Svázané v sáčku potěší všechny, kdo doma rádi ušetří

Opakované použití oleje

Jestli není olej příliš špinavý, můžete ho také přecedit přes jemné sítko, uzavřít do skleněné nádoby a při dalším smažení použít znovu. Odborníci tuto možnost příliš nedoporučují, protože přepálený olej je karcinogenní. Pokud ovšem není příliš použitý, můžete ho klidně využít ještě jednou.

Co s malým množstvím oleje?

Máte-li po smažení v pánvi jen trošku oleje, můžete se ho zbavit i jinak. Jednoduše vezměte papírové ubrousky a položte je do pánve. Počkejte, až absorbují veškerý tuk a potom je vyhoďte do směsného odpadu. Tím ochráníte svou domácnost a zbavíte se tuku velmi snadným způsobem.

Zdroj: https://www.bhg.com/recipes/how-to/cooking-basics/how-to-dispose-of-used-cooking/