Sladká kobliha není vhodnou volbou ke snídani

Snídaně je základem dne. Neplatí to samozřejmě pro každého, ale pro většinu lidí je snídaně velmi důležitá. Všichni neustále slyšíme o tom, že by měla být zdravá a výživná. I přesto si mnoho lidí k snídani s radostí vychutná sladkou koblihu nebo donut. Jedná se přitom o jednu z nejhorších možností, po které můžete sáhnout. Proč byste měli zvolit jinou snídani? [1]

Zdravá snídaně pomůže s nadváhou i cukrovkou

Snídaně dodá energii na celý den, což potřebuje každý z nás. Lidé, kteří snídají, dosáhnou rychleji doporučené denní dávky vitamínů a minerálů. Zdravá snídaně pomáhá snížit riziko nadváhy, obezity, cukrovky 2. typu nebo kardiovaskulárních onemocnění. Snídaně má rozhodně mnoho benefitů pro naše tělo, ale musíme správně rozhodnout, co budeme jíst. Koblihy vhodnou volbou rozhodně nejsou. [2]

Mohlo by vás zajímat:  Jaké potraviny mohou poškodit střeva? Těmto se raději vyhýbejte
Food Freshly Baked Doughnuts Table
Zdroj obrázku: Freepik

Koblihy k snídani jsou špatnou volbou

Jedna kobliha má až 450 kalorií. Když si ji dáme k snídani jednou za čas, rozhodně nám to neublíží, ale neměla by se stát pravidelnou volbou k snídani. Jakmile budete začínat svůj den se sladkým pečivem v ruce, nemůžete očekávat zdravou a krásnou postavu. Přibírání nebo některá onemocnění mohou mít základ právě ve velkém množství kalorií, cukru a tuku, které konzumujete hned po probuzení. [3]

Dnes je již dobře známo, že konzumace příliš velkého množství cukru je spojena s větším ukládáním tuku v srdci a břiše. To znamená, že nebudete moci zhubnout, ale také zkrátíte svůj život. Budete mít totiž mnohem vyšší riziko srdečních onemocnění, cukrovky a mnoha dalších chorob, které mohou silně ovlivnit kvalitu a délku vašeho života. [4]

Mohlo by vás zajímat:  Negativní emoce podporují stárnutí mozku. Rychlé přepnutí do lepší nálady může předcházet i Alzheimerově chorobě

Co si dát k snídani místo koblihy?

Snídaně by měla být zdrojem přirozených bílkovin, a to ve formě vajec nebo arašídového másla. Bílkoviny budou stabilizovat hladinu cukru v krvi do dalšího jídla a užijete si vyvážený den. Po sladkých jídlech budete mít brzy hlad, a jakmile cukr vyprchá z těla, budete se cítit zbytečně unavení uprostřed dne.

Zdroje:
1. https://thewholeu.uw.edu/2021/12/20/what-does-a-healthy-breakfast-look-like/
2. https://www.hopkinsmedicine.org/johns-hopkins-childrens-center/what-we-treat/_documents/Eating-Right-Wake-Up-Benefits-Breakfast2.pdf
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7154643/
4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/eating-too-much-sugar