Při výběru ryb hraje důležitou roli jejich původ. Má vliv na chuť a kvalitu

Ryby jsou nezbytnou součástí každého jídelníčku. Na stole by se měl objevit nejen kapr, ale také mnoho chutnějších druhů. Mezi těmi, které si lidé často kupují, je ale několik exemplářů, kterým bychom se měli obloukem vyhýbat. Dokonce i odborníci varují, že mohou vážně ohrozit zdraví.

Škodlivé ryby

Bohužel spolu s dynamickým vývojem civilizace žijí v mořích a oceánech ryby nižší kvality. Znečištění vod, které je alarmující, má za následek, že některé ryby nejsou zdravé, a mohou být dokonce smrtelně nebezpečné. Mluvíme hlavně o obsahu mikroplastu a těžkých kovech. Musíte si také dávat pozor na chovné ryby – ne všechny mají humánní podmínky a jsou dobře krmeny. Někdy jsou plné antibiotik, která pak jíme i my sami.

Mohlo by vás zajímat:  Zima dává pokožce a vlasům zabrat. Ani muži nesmějí zapomínat na pravidelnou péči

Některé druhy jsou obzvláště schopné absorbovat vše špatné z vody, ve které žijí. Jednou z takových ryb je například pangasius. Tuto rybu často lidé kupují kvůli příjemné chuti a nízkým nákladům. Avšak tato sladkovodní ryba pochází z Indočíny, kde plave v silně kontaminované řece Mekong. Farmy, kde se tato ryba chová, jsou špinavé a plné ryb, které jsou krmeny umělými granulemi s rybí moučkou, antibiotiky a hormony.

14461
Zdroj obrázku: Freepik

Oblíbený losos

Losos je pro mnohé nejchutnější z ryb. Ještě donedávna byl vyzdvihován a doporučován starším a těhotným ženám. Norští vědci a lékaři však v posledních letech změnili své stanovisko a nedoporučují jíst chovného lososa. Jeho maso může nahromadit obrovské množství dioxinů, pesticidů a antibiotik. Divoký losos se živí jinými rybami, zatímco chovný je obvykle krmen barvivy obsahujícími jídlo.

Mohlo by vás zajímat:  Gastronomické festivaly lákají na kulinářský zážitek všeho druhu

Tuňák se v obchodech nejčastěji prodává v plechovkách a konzervách. Odborníci tyto produkty již léta sledují. Tuňák je mořská ryba, teoreticky zdravá, nízkokalorická, bohatá na bílkoviny. Od jeho konzumace však důrazně odrazují malé děti a těhotné ženy – ze stejného důvodu jako u tilapie nebo pangasia. Zejména konzervy obsahují obrovské množství těžkých kovů. Je také zdrojem histaminu – hormonu přítomného v lidském těle, který může způsobit alergickou reakci.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/health/diet-nutrition/a20705842/fish-you-should-never-eat/