Pravidelné pití kávy chrání před srdečními chorobami

Pití dvou až tří šálků kávy denně – ať už instantní, mleté, nebo bezkofeinové – může ochránit před kardiovaskulárními chorobami a předčasnou smrtí. Alespoň si to myslí vědci, kteří o výsledcích svého výzkumu informovali v časopise European Journal of Preventive Cardiology. Umírněná konzumace kávy by podle nich měla být součástí zdravého životního stylu.

Nejúčinnější jsou dva až tři šálky denně

Vědci se o kávu a její vliv na zdraví zajímají už léta. Není to tak dávno, co zjistili, že pití alespoň jednoho šálku denně pomáhá snížit riziko akutního selhání ledvin, a to o 11 až 15 % oproti těm, kdo kávu vůbec nepijí. Nejnižší riziko se projevilo u lidí pijících dva až tři šálky denně. Nyní se vědci pustili do velké pozorovací studie o účincích kávy na zdraví srdce.

Mohlo by vás zajímat:  Po bodnutí komárem uleví domácí prostředky i volně prodejné přípravky z lékárny

Do studie bylo zapojeno celkem 449 563 účastníků, kterým v době registrace nebyly diagnostikovány žádné kardiovaskulární problémy. Jejich průměrný věk byl 58 let a více než polovinu z nich tvořily ženy. Výzkumníci požádali účastníky, aby uvedli počet šálků kávy, které každý den vypili, a typ nápoje, který konzumovali. 22,4 % účastníků nepily kávu vůbec a sloužily jako srovnávací skupina. Zohledněny byly i faktory jako konzumace alkoholu, váha, cukrovka, vysoký krevní tlak a kouření.

44764
Zdroj obrázku: Freepik

Pomáhá i instantní a bezkofeinová káva

Celá studie trvala 12 let. Kardiovaskulární onemocnění bylo nakonec zjištěno u 9,6 % účastníků, arytmie u 6,7 % a 6,2 % účastníků během studie zemřely. Lidé, kteří pravidelně pili kávu, měli výrazně nižší riziko kardiovaskulárních onemocnění a úmrtí z jakékoli příčiny než ti, kdo ji nepili. Konzumace kávy (kromě té bez kofeinu) byla také spojena se snížením arytmie.

Mohlo by vás zajímat:  Česnek je přírodní antibiotikum, které patří do jídelníčku každý den. Prospěšný je i fermentovaný

Konzumace mleté kávy snížila riziko úmrtí o 27 %, bezkofeinová káva o 14 % a instantní o 11 %. Riziko srdečních onemocnění se s mletou kávou snížilo o 20 %, s bezkofeinovou o 6 % a s instantní o 9 %. Káva by tedy měla být považovaná za součást zdravé stravy a není důvod s její konzumací přestávat ani při rozvoji srdečních onemocnění.

Zdroj: https://academic.oup.com/eurjpc/article/29/17/2240/6704995, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/drinking-coffee-linked-to-healthier-hearts-and-longer-lives, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35048949/, https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487320914443