Po padesátce je nejvyšší čas na změnu jídelníčku. Oblíbené produkty už tělu jenom přitíží
S každým rokem navíc se zpomaluje metabolismus, přičemž lidé po padesátce jsou ohroženi chronickými onemocněními, kardiovaskulárními chorobami včetně aterosklerózy nebo cukrovkou. Lékaři a odborníci na výživu radí v tomto věku změnit jídelníček, jeho skladba musí odrážet aktuální potřeby a je třeba se vyhnout potravinám, které mohou škodit. Jaké tři oblíbené potraviny je vhodné po padesátce vyřadit?
Brambory
Proč jsou brambory odmítané jako příloha? Problém není v samotných bramborách, které patří mezi zdravou zeleninu, dokonce se po nich ani netloustne, jak se traduje, ale mají vysoký glykemický index. Patří mezi zdravý zdroj vitamínů C a skupiny B, minerálů, jako jsou hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, sodík nebo zinek. Jenže problematické jsou hotové omáčky nebo smažené maso, které se k nim podávají. Navíc se brambory promění v kalorickou nálož při zpracování na hranolky, bramboráky, krokety nebo bramborovou kaši. Právě tyto chuťovky jsou pro lidi nad padesát zcela tabu. Nahradit brambory lze celozrnnými těstovinami, případně hnědou rýží.
Cukr
Škodí v každém věku, ale pro padesátníky je obzvláště nebezpečný. Ano, cukr je hrozbou pro zdraví, protože vede k nárůstu obezity a k rozvoji cukrovky, způsobuje záněty a poškozuje endokrinní a kardiovaskulární systém. Denní dávka je stanovena na základě doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) na šest lžiček, většina dospělé populace denně přijme více. Cukr se totiž vyskytuje v mnoha potravinách včetně uzenin nebo pečiva. Cukr je možné omezeně nahradit medem, nabízí se též možnost sladit javorovým nebo datlovým sirupem.
Nakládaná zelenina a okurky
Riziko pro lidi nad padesát let se skrývá též ve zdánlivě zdravých potravinách. Zelenina sice je zdravá, ale rozhodně to neplatí pro nakládané výrobky, které jsou plné soli a dochucovadel. Zejména sůl je problematická, protože v daném věku ohrožuje cévy vysoký krevní tlak. Z toho důvodu je vhodné se vyhýbat nakládané zelenině a okurkám. Denní dávka, kterou opětovně stanovila WHO, je pouhých 6 gramů soli, přičemž většina tuto normu překročí několikanásobně. Nakládanou zeleninu je možné nahradit čerstvou, případně sáhnout po kvašených domácích výrobcích.
Zdroj: https://www.agingcare.com/articles/nutrition-tips-for-elderly-health-and-diets-137053.htm