Nastartujte svůj mozek něčím dobrým. Dobře sestavený jídelníček podpoří myšlení i paměť

Mozek je základním a nejdůležitějším orgánem těl lidí i zvířat. Činnost lidského mozku ovlivňuje mnoho faktorů. Málokoho však napadne, že jedním z faktorů je i potrava. Výběrem správných potravin do našeho jídelníčku dokážeme výrazně zlepšit svou paměť a uvažování. Nestačí však jíst tyto potraviny v podvečer důležité zkoušky a očekávat, že si mozek najednou vše zapamatuje. Podívejte se s námi na potraviny, které během pár týdnů dokážou zlepšit činnost mozku.

Potraviny s vysokým podílem vitamínů skupiny B

Vitamíny ze skupiny B jsou nezbytné pro správné fungování nervového systému a lze je získat z živočišných i rostlinných zdrojů. Mezi potraviny bohaté na béčko patří špenát, hrášek, brokolice, luštěniny a hlavně ořechy. Kromě toho jsou hojně obsaženy v drůbežím mase, játrech a vejcích. Náš mozek a dlouhodobou paměť ovlivňuje převážně vitamin B4, zvaný cholin.

Mohlo by vás zajímat:  Obezita nemá snadné řešení. Zohlednit je třeba několik zdánlivě nedůležitých hledisek

Často se mluví o vitamínech skupiny B v souvislosti s těhotenstvím, jelikož pomáhá eliminovat vrozené vady plodu. Během kojení pomáhá při správném vývoji dítěte a během těchto období se doporučuje zvýšit přísun béčka.

Zdroj obrázku: Freepik

Zinek podporuje správné fungování

Zinek je pro tělo nezbytným minerálem a tělo si ho samo neumí vyrobit. Je tedy třeba ho dodávat z vnějších zdrojů, jelikož má významný vliv na funkčnost mozku a intelektuální výkon. Dostatečnou hladinu zinku v těle nám pomohou zajistit zdravé potraviny, jako například dýňová semínka, ovesné vločky, kroupy nebo ořechy a mořské plody.

Mohlo by vás zajímat:  Oteklé kotníky potřebují především klid. Nejvyšší čas dát si nohy nahoru

Omega-3 mastné kyseliny: „posilovna hlavy“

Právě potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin mají největší vliv na činnost mozku. Zlepšují jeho celkové prokrvení a také zvyšují intenzitu přenosu nervových vzruchů mezi buňkami. Nejvyšší obsah těchto zdraví prospěšných kyselin najdeme v mase mořských ryb, jako je makrela, losos, tuňák nebo sardinka, a nezáleží na tom, zda jsou syrové, pečené, dušené, nebo grilované. Jestliže jste vegani či vegetariáni, je nutné doplňovat omega-3 mastné kyseliny pomocí různých doplňků stravy.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7920294/foods-to-eat-every-day-for-brain-health/