Po padesátce je lepší z jídelníčku vyřadit brambory, cukr i sůl

Zpomalení metabolismu u lidí nad 50 let není žádnou novinkou. V tomto věku stoupá riziko aterosklerózy a cukrovky 2. typu. Proto byste měli změnit stravu a vzdát se potravin, které mají negativní dopad na vaše zdraví.

Zrádné brambory

Představujeme vám tři potraviny, kterých byste se po padesátce měli raději vzdát. Brambory obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C, hořčík, draslík, fosfor, vápník, železo, sodík a zinek. Samy o sobě jsou kvalitní potravinou, ale stávají se opravdovou kalorickou bombou, pokud je jíte zpracované. Smažené hranolky nebo brambory zalité hustou omáčkou rozhodně nejsou dobrou volbou. Místo brambor můžete do jídelníčku zařadit hnědou rýži nebo celozrnné těstoviny.

Mohlo by vás zajímat:  Vegetariánství je životní styl, který myslí na zvířata i životní prostředí
Zdroj obrázku: Freepik

Čím nahradit cukr?

Mnohokrát obehranou písničkou je škodlivost cukru. Způsobuje obezitu, onemocnění endokrinního, kardiovaskulárního a nervového systému a chronické záněty. Bezpečnou denní dávkou cukru je šest čajových lžiček. Zkuste si toto množství představit. Vypadá to, že je to relativně málo, ale to je jenom velmi zrádná představa. Skrytý cukr se totiž nachází ve spoustě potravin, například v chlebu, uzeninách, hotových omáčkách a samozřejmě v zelenině a ovoci. Buďte proto na obsah cukru opatrní a sledujte jeho množství. Pokud sladíte kávu nebo čaj, zkuste cukr nahradit javorovým nebo datlovým sirupem nebo medem.

Mohlo by vás zajímat:  Tělesná teplota napoví mnohé o zdraví, metod měření je několik

Vyměňte konzervované za čerstvé

U lidí nad 50 let roste riziko hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. Pokud jste dosáhli tohoto věku, omezte konzumaci soli, která se nachází v konzervované zelenině. Světová zdravotnická organizace WHO hovoří o tom, že bychom neměli jíst více než 6 g soli denně. Spotřeba je přitom mnohdy až čtyřikrát vyšší, i když si to většinou ani neuvědomujeme. Sůl se vyskytuje v mnoha potravinách, zejména těch zpracovaných, funguje totiž jako konzervant. Proto konzervovanou zeleninu vyměňte za čerstvou. Podpoříte tím činnost střev a imunitu.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/292213/10-eating-changes-you-should-make-when-you-turn-50/