Oblíbený způsob balení jídla představuje nečekané riziko. Zvolte raději jiné možnosti

Každodenní rutinou přes pracovní či školní týden je chystání svačin. Nejčastější svačinou bývá obložený sendvič nebo chleba, který většinou balíme do papírových ubrousků, krabiček nebo alobalů. Zabalení svačiny do hliníkové fólie je velmi pohodlný a snadný způsob, jak si vzít jídlo s sebou do práce, školy nebo výlet. Bohužel tento způsob není považován za příliš zdravý. Proč je lepší se vzdát tohoto způsobu a vyzkoušet jinou alternativu?

Hliníková fólie obsahuje především hliník

Už podle názvu lze vyčíst, že alobal je složen převážně z hliníku. Tento chemický prvek je škodlivý pro naše tělo obzvláště tehdy, pokud překročíme jeho stanovenou dávku. Hliník odstraníme z těla močením, ale ne všechen najednou. Lidé trpící onemocněním ledvin mohou mít problém. Příliš vysoká koncentrace hliníku v těle může vést k rozvoji vážných onemocnění, včetně Alzheimerovy choroby.

Mohlo by vás zajímat:  Množství klíšťat na zahradě sníží domácí cibulový postřik

Říkáte si teď, že to není možné, že si dáváte pozor, aby při rozbalování nezůstal kousek alobalu v potravině? Ano, je dobré, že kontrolujete svačinu, ale hliník sám o sobě může proniknout do potraviny, i když ho nevidíme. Právě proto je na čase změnit způsob balení.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na kyselé potraviny

V žádném případě nebalte kyselé potraviny do alobalu. Ptáte se proč? Protože kyselé prostředí v reakci s hliníkem produkuje velmi škodlivé soli hliníku. Do alobalu proto nebalíme žádná jablka, rajčata, citrusové plody ani jakýkoliv druh siláže. Dále se vyvarujte balení potravin s vysokým obsahem koření.

Mohlo by vás zajímat:  Při ucpaných uších uleví svíčka nebo pohyb hlavou. Pozor ale na vážnější příznaky

Vyzkoušejte alternativy

I když jste zvyklí na tento pohodlný způsob balení jídla, podle výše zmíněných informací se rozhodně vyplatí změnit způsob balení. Existuje hned několik variant:

  • plastové nebo skleněné dózy,
  • papírové utěrky.

Co se týče zeleniny a ovoce, například jablko, rajčata a další můžete vložit do klasického sáčku. Pokud ovoce nebo zeleninu nakrájíte, tak nejvhodnějšími možnostmi jsou právě zmíněné dózy.

Zdroj: https://www.thehealthsite.com/fitness/is-it-safe-to-use-aluminium-foil-for-packing-food-t0516-402334/