Nedoceněný, a přitom tak zdravý. Tahle superpotravina nesmí v jídelníčku chybět
Křen je v České republice celkem nedoceněná zelenina. Jeho konzumace má však na naše tělo mnoho pozitivních účinků. Díky tomu si zaslouží status hvězdy mezi kořenovou zeleninou. Navíc má pozoruhodné léčivé účinky a používaly jej už naše prababičky. Proč je křen tak výjimečný?
Jaký druh zeleniny je křen?
Křen je rostlina z čeledi brukvovité, která zahrnuje celkem tři druhy, a nejvíce je rozšířený v Evropě a Asii. Křen je znám svojí štiplavou chutí a vůní. Rostlina se vyznačuje dlouhými zelenými listy, které mohou mít až jeden metr, a dlouhým dužnatým kořenem.
Málokdo ví, že lidé mohou využít i ostatní části rostliny než pouze kořen. Jedlé jsou i mladé výhonky rostliny, listy a květy křene. Například listy jsou skvělé jako příloha k masu a rybám. Dále lze z listů připravit velmi chutný salát.
Křen obsahuje mnoho vitamínů a minerálů
Křen lze zařadit mezi v dnešní době velmi populární superpotraviny. Pojmem superpotravina lze označit potraviny přírodního původu, které nebyly zpracovány a mají velmi dobré účinky na lidské zdraví. V křenu nalezneme vitamíny C, B, A, E a K, dále obsahuje vápník, železo, draslík, hořčík, fosfor, sodík, zinek, mangan a selen. Například křen obsahuje mnohem více vitamínu C než citron nebo pomeranč.
Léčivé účinky kořene zázraků
Dle některých vědeckých studí má křen působit proti rakovině díky přítomnosti glukosinolátů a isothiokyanátů, které inhibují růst rakovinných buněk. Křen působí antioxidačně a ničí volné radikály kyslíku v těle, a tím zajišťuje zpomalení stárnutí a zlepšuje přirozenou obranyschopnost organismu. Má také schopnost pomoci při léčbě močových cest a působit močopudně. Ozývají se některé hlasy, že křen může zlepšit zdraví dýchacích cest.
Zdroj: https://dennishorseradish.com/health-benefits-horseradish/