Nealkoholické pivo není lepší variantou než nápoj s alkoholem

Když se na trhu objevilo nealkoholické pivo, mnoho lidí si ťukalo na čelo. Na rozdíl od milovníků klasického piva, které takové pivo odsuzují, si našlo nealkoholické pivo velkou skupinu oblíbenců. Třeba však být opatrný, protože i když tento nápoj neobsahuje alkohol, může naše tělo ovlivňovat negativně.

Výroba nealkoholického piva

Nealkoholické pivo se vytváří podle stejného pivovarnického procesu jako jeho alkoholický protějšek. Tento postup však je doplněn o další prvek. Nealkoholický nápoj se získává pomocí jedné ze tří výrobních technologií. Nealkoholické pivo lze získat na základě vakuového destilátu nebo extrakce, tedy mechanického odstranění ethylalkoholu z klasického piva.

Mohlo by vás zajímat:  Bolest hlavy může být různá. Některé typy vyřadí člověka z provozu na dlouhé dny

Dále se může nealkoholické pivo vytvořit přerušením procesu kvasnicové fermentace, tedy inhibice procesu výroby ethylalkoholu. A nakonec imobilizací kvasinkových buněk, to je nejnovější metoda, která funguje pouze u speciálního typu kvasinek. Umožňuje vyrábět pivo s přesně nulovým obsahem alkoholu a zároveň zachovat část chuti zlatého nápoje.

Close Up Bar Tender Filling Beer From Bar Pump
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní následky

Rostoucí povědomí o výživě znamená, že stále více lidí omezuje konzumaci alkoholu, a někteří se ho dokonce úplně vzdávají. Mluvíme nejen o těch, kteří se bojí závislosti, ale také o lidech, kteří nechtějí otrávit a okyselovat tělo ethylalkoholem. Ani nealkoholické pivo však nemusí být dobrou volbou. Vysoký obsah sladidel vede k tomu, že nealkoholické pivo způsobuje rychlý výstřel glukózy v krvi.

Mohlo by vás zajímat:  Šťáva z červené řepy nahradí předražené doplňky stravy. Pravidelné pití udrží bystrou mysl

To nutí slinivku břišní k produkci vysokých dávek inzulínu. Pokud se nealkoholické pivo pije často, může to způsobit přetížení slinivky. Mnoho cukru nutí tělo v krátké době vytvořit účinné antidotum, tzn. inzulín. Žádný orgán, který je notoricky nucen pracovat v nouzovém režimu, nemůže fungovat tímto způsobem bez následků. Nealkoholické pivo může způsobit vážné poruchy ve fungování uhlohydrátů a následně i vést k inzulínové rezistenci a diabetu 2. typu.

Zdroje: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/everything-you-need-to-know-about-non-alcoholic-beer/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9824297/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30879735/