Na domácí uzení masa je ideální čas právě nyní
Uzené maso je vynikající a můžete si ho připravit i doma. Jakmile si pořídíte domácí udírnu, můžete si vychutnat toto jedinečné maso kdykoli během roku. Existují ale období, která jsou pro tento proces nejlepší. Budete se divit, ale to období je právě teď, v chladnějších měsících. Existuje ale hned několik faktorů, na které musíte při uzení masa myslet.
Chladnější počasí je ideální
Uzení masa se provádí většinou během podzimu nebo v zimě. Nižší teploty usnadňují udržení stabilní teploty během celého procesu uzení. Horké počasí se na první pohled může zdát ideální, ale není to pravda. Je to přesně naopak. V létě existuje mnohem vyšší pravděpodobnost, že se maso kontaminuje a teploty budou kolísat během dne i noci.
Vytvořte si dobrý plán
Uzení není chvilková záležitost. Trvá vždy po několik hodin, ale také několik dnů. Proto si musíte vytvořit velmi dobrý plán a čas. Hodně záleží na tom, jak velké kusy masa chcete udit. Naplánujte si to tak, abyste měli čas ho vyndat ve správnou dobu a konec uzení vyšel na čas, kdy si ho budete chtít vychutnat.
Unikátní chuť a atmosféra
Uzení nemusíte spojovat jen s chutí kvalitního masa, ale také tomu můžete dodat atmosféru. Mnoho lidí udí maso hlavně během podzimních měsíců, protože jim to přináší pocit tepla a pohody. Vůně z udírny bude cítit do celého okolí, a proto můžete celý proces využít také pro navození správné podzimní nebo zimní atmosféry.
Bezpečnost na prvním místě
Nízké teploty na podzim a v zimě vám zajistí mnohem větší bezpečí kvality. Při uzení musíte dbát na bezpečnost, kvalitu a minimalizaci rizika kontaminace. Zároveň musíte dbát na hygienu a postupovat krok za krokem podle osvědčených postupů uzení masa. Jedině tomu budete mít nejen vynikající, ale také zcela bezpečné maso ke konzumaci. V opačném případě riskujete zdraví celé rodiny i přátel.
Zdroj: https://www.grillmastersclub.com/blogs/blog/ultimate-beginners-guide-smoke-meat-home-like-pro