Maso nechybí v žádném chlapském jídelníčku. Chutnat může famózně i bez přebytku tuku

Máte strach, že konzumujete příliš mnoho tučného a mastného masa? Rozhodně se ho nemusíte ihned vzdávat. Existují technologické postupy, díky kterým získáte zdravější maso, které můžete bez obav servírovat i nejmenším členům své rodiny. Navíc si maso udrží mnohem více chuti a šťavnatosti, takže se vám skutečně vyplatí, když ho budete připravovat těmito jednoduchými způsoby, o kterých každý někdy slyšel, ale příliš mnoho lidí je ve skutečnosti nevyužívá.

Kuchyňské techniky, díky kterým budete zdravější

Obecně platí, že vaření, dušení, pečení nebo grilování bez přidání tuku je nejlepším způsobem, jak maso připravit. Nejen že si užijete plnou chuť masa se svým oblíbeným kořením a nepřijdete o žádnou šťávu, ale také nebude tak mastné a tučné jako obvykle. Využít můžete také tlakový nebo pomalý hrnec, do kterého můžete přidat zeleninu a své oblíbené bylinky a nechat maso, aby se vařilo po dlouhou dobu při velmi nízké teplotě. A nemusíte se o nic starat. Až přijdete z práce, budete mít hotovou večeři, aniž byste na ni museli během dne sáhnout.

Zdroj obrázku: Freepik

Nechcete se vzdát smažení?

Pokud skutečně milujete smažená jídla a nechcete se jich kompletně vzdát, ve skutečnosti nemusíte. Důležité je zvolit vhodný olej, na kterém budete smažit. Ideální je řepkový nebo olivový olej, které nejsou tak tučné a mastné. Rozhodně zapomeňte na margarín, máslo nebo sádlo. Nezapomínejte také tuk na smažení neustále měnit, abyste nesmažili maso na přepáleném oleji, protože jinak vám do těla půjdou látky, které mohou způsobit trávicí potíže a z dlouhodobého hlediska také zdravotní problémy.

Čemu se úplně vyhnout?

V první řadě se snažte nekupovat žádné uzeniny. Většina z nich je plná chemie, kterou v těle rozhodně nechcete. Mnohem lepší variantou je jednoduše upéct kus masa a nakrájet si ho na plátky na chléb, abyste získali podobný produkt, který pro vás ovšem bude mnohem zdravější. Stejně tak byste se měli vyhnout smažení v hlubokém oleji, protože jím maso nasákne a bude velmi těžko stravitelné pro trávicí trakt.

Zdroj: https://www.jamieoliver.com/features/how-to-cook-the-perfect-steak/, https://www.insider.com/what-are-the-easiest-ways-to-cook-meat-2018-3