Kale je bohaté na vitamíny, minerály a důležité antioxidanty. Pokrmům dodá zajímavou chuť

Kale je rostlina, která je v mnoha zemích ceněna pro své zdravotní vlastnosti. U nás si ovšem také získává na popularitě. Po této zelenině byste měli sahat hlavně v zimě, protože obsahuje mnoho prospěšných látek, které potřebujeme hlavně v tomto období.

Kale a vitamíny

Kale poskytuje našemu tělu vitamíny A, B1, B2, C, E a K. Kromě toho je nabitá mikroživinami. Tmavě zelené vlnité listy zelí obsahují vápník, draslík, měď, mangan, vlákninu, železo a fosfor. Tato rostlina má více minerálů a vitamínů než jiné odrůdy zelí. Zelenina mírně připomíná brokolici nebo špenát. Jeho chuť se ale liší, od hořké a kořeněné po sladkou a jemnou.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčatová šťáva doplní vzácné antioxidanty. Ta domácí zachutná i největším odpůrcům

Kale obsahuje antioxidanty, které zpomalují proces stárnutí. Účinkuje také proti rakovině díky síře. Tento typ zelí bude ideální součástí redukční stravy. 100 gramů produktu obsahuje pouze 50 kcal. Je to také dobrý doplněk pro diabetiky, protože má nízký glykemický index. Kale by měli jíst i alergici, protože obsahuje polyfenoly, které snižují hladinu histaminu v krvi.

Zdroj obrázku: Freepik

Není pro každého

Navzdory mnoha výhodám není kale pro každého. Listy rostliny obsahují velké množství oxalátů. Ty mohou být nebezpečné pro lidi, kteří zápasí s ledvinovými kameny nebo dnou. Lidé s onemocněním štítné žlázy by měli být také opatrní. Zelenina obsahuje velké množství goitrogenů. Mohou se však zlikvidovat po správném tepelném zpracování.

Mohlo by vás zajímat:  K létu patří grilování. Přestaňte dělat nejčastější chyby a staňte se hvězdou večera

Zdá se, že kale poskytuje nejvíce zdravotních vlastností, když je čerstvé. Zmrazená rostlina je však také bohatá na vitamíny a minerály. Nezapomeňte ji uložit nejvýše na půl roku. Po této době již nebude vhodná ke konzumaci. Výhodou této zeleniny je skutečnost, že může být zmražená i po mletí nebo udušení. Může to však změnit její chuť. Zmrazené zelí může být o něco sladší než jeho čerstvá verze.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-kale