Nejlepší léky na každou nemoc rostou na zahrádce. Stačí jen po nich sáhnout

V nynější době máme mnoho informací o tom, jak a co jíst, abychom doplnili složky, které nám v těle chybí. A to v různých podobách, od doplňků stravy až po detailní rozbor potravin. Jak to řešili dříve? Jednoduše si lidé předávali informace z generace na generaci a právě těmito produkty si vylepšovali imunitu.

Černý rybíz a černý tuřín

Rybíz patří mezi ovocné keře a odrůda černého rybízu je bohatá na vitamín C, K, B a A, který působí příznivě na zrak. Dále obsahuje hořčík, draslík, fosfor, železo, vápník, zinek bór a vlákninu, jež podporuje činnost střev a čistí je od usazenin a zlepšuje látkovou výměnu. Je to přírodní lék na nachlazení, posiluje imunitu, má protizánětlivébaktericidní vlastnosti. Listy rybízu obsahují silice, fytoncidy, třísloviny, flavonoidy, organické kyseliny a fytochiniony.

Černý tuřín má mnoho nutričních vlastností. Jeho cholagogické a antibakteriální vlastnosti v trávicím traktu pomáhají při kašli, urolitiáze, anémii a neuralgii. Doporučuje se zařadit ho do denní stravy, hlavně pro mnoho vitamínů a minerálů. Dále má pozitivní vliv na játra, reguluje hladinu cholesterolu, pomáhá likvidovat mikroorganismy. Pravidelná konzumace udrží vlasy v perfektní kondici, sloučeniny síry a bohatství vitamínů a minerálů zajistí vlasům lesk a pevnost, nebudou vypadávat.

Zdroj obrázku: Freepik

Bílé fazole a zelí

Bílé fazole obsahují rostlinné tuky, vitamíny A, B, C, D, E, K, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry, minerální soli (zinek, fosfor, hořčík, mangan, měď, draslík, selen, vápník a železo). Pomáhají v boji proti rakovině, cukrovce a kardiovaskulárním nemocem. Zlepšují paměť a koncentraci. Podporují proces hubnutí, skvělé jsou k detoxikaci organismu. Mají řadu dalších vlastností:

  • zvýšení imunity,
  • zlepšení metabolismu,
  • lepší činnost trávicího systému,
  • zlepšení práce oběhového systému.

Zelí obsahuje velké množství vitamínu B a kyselinu listovou, která slouží pro správnou funkci mozku. Pravidelnou konzumací zelí snížíte riziko vzniku rakoviny plic, slinivky, močového měchýře, štítné žlázy, prostaty a tlustého střeva. Pomáhá s potížemi se žaludečními vředy. Jedná se o velmi levnou a užitečnou zeleninu, kterou můžete využít i ve formě zábalu nebo listů při revmatických potížích.

Šťáva z řepy

Červená řepa pomáhá při chudokrevnosti, chrání nás před viry, vysokým krevním tlakem i rakovinou. Obsahuje tuky, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, cukry, vitamíny A, B, C, E a K. Dále i minerální soli (bor, chlor, zinek, fluor, fosfor, kobalt, lithium, hořčík, mangan, měď, molybden, draslík, sodík, vápník, železo, rubidium a cesium.

Proč má řepa fialovou barvu? Díky betaninu, což je silný antioxidant, který chrání před rakovinou. Pro zachování cenných látek se doporučuje řepu péct nebo vymačkat než uvařit.

Zdroj: https://www.bobvila.com/articles/superfoods-gardening/