Zimní pneumatiky mají vliv na bezpečnost i spotřebu paliva

Zimní pneumatiky jsou zásadní pro bezpečnou jízdu v zimních měsících, ale mohou také ovlivnit spotřebu paliva vašeho vozidla. Vzhledem k tomu, že jsou navrženy pro specifické jízdní podmínky, mohou zimní pneumatiky zvýšit odpor při valivém pohybu, což může vést ke zvýšené spotřebě paliva. Zde jsou některé tipy, jak ušetřit palivo a zároveň zůstat v bezpečí na zasněžených a zamrzlých silnicích.

Volba správných zimních pneumatik

1. Vyberte pneumatiky s nízkým valivým odporem

Když nakupujete zimní pneumatiky, hledejte ty, které mají nižší valivý odpor. Tyto pneumatiky jsou optimalizovány pro snížení energetických ztrát při odvalování, což může pomoci snížit spotřebu paliva.

Mohlo by vás zajímat:  Správné používání klimatizace zlepší pohodlí během řízení v horkých dnech

2. Pneumatiky s energetickým štítkem

V Evropské unii je na pneumatikách energetický štítek, který poskytuje informace o valivém odporu a přilnavosti na mokru. Pneumatiky s lepším hodnocením v kategorii valivého odporu mohou ušetřit palivo.

Správný tlak v pneumatikách

1. Udržujte tlak v pneumatikách

Správný tlak v pneumatikách je nezbytný pro optimalizaci spotřeby paliva. Nedostatečně nafouknuté pneumatiky zvyšují valivý odpor a tím i spotřebu paliva. Tlak v pneumatikách byste měli kontrolovat pravidelně, nejlépe jednou měsíčně a vždy před delšími cestami.

2. Přizpůsobení tlaku pro zimní podmínky

Někteří výrobci doporučují v zimních měsících mírně zvýšený tlak v pneumatikách. Vždy se ale řiďte doporučeními výrobce vašeho vozidla a pneumatik.

Mohlo by vás zajímat:  Víte, jak ošetřit svoje auto před zimou?

Jízdní styl a spotřeba paliva

1. Jezděte plynule

Agressivní jízda s častým zrychlováním a prudkým brzděním výrazně zvyšuje spotřebu paliva. Plynulá jízda a postupné zrychlování pomáhají udržet spotřebu paliva na minimu.

2. Plánování tras

Pokud můžete, vyhýbejte se jízdě na krátké vzdálenosti, kdy motor nemá šanci dosáhnout optimální provozní teploty. Studený motor spaluje více paliva.

Close Up Car Tire During Winter Roadtrip
Zdroj obrázku: Freepik

Údržba vozidla

1. Pravidelná servisní kontrola

Udržujte své vozidlo v dobrém technickém stavu. Pravidelná kontrola a údržba mohou pomoci snížit spotřebu paliva.

Alternativní způsoby pro zvýšení efektivity

1. Používejte alternativní dopravní prostředky

Když to počasí dovolí, zvažte použití veřejné dopravy nebo carpooling, abyste snížili celkovou spotřebu paliva.

Mohlo by vás zajímat:  Nedostatek paliva lze řešit různými způsoby. Bezpečnými i bizarními

2. Uvažujte o zimních pneumatikách jen na poháněné kola

Pro vozy s pohonem jen jedné nápravy může stačit mít zimní pneumatiky pouze na poháněných kolech. Nicméně, u většiny vozidel je lepší a bezpečnější mít zimní pneumatiky na všech kolech.

Zimní pneumatiky jsou nezbytné pro bezpečnou jízdu v zimě, ale jejich výběr a používání by mělo být provedeno s ohledem na spotřebu paliva. Vyhledávání pneumatik s nízkým valivým odporem, udržování správného tlaku v pneumatikách, přizpůsobení jízdního stylu a pravidelná údržba vozidla jsou klíčové faktory pro minimalizaci spotřeby paliva a udržení bezpečnosti na silnici.

Zdroj: https://point-s.ca/en/blog-and-advices/impact-tires-fuel-efficiency