Dny se krátí a častější tmě je třeba přizpůsobit řízení

Blíží se konec října a tím se zkracuje i den a s každým dnem bude delší tma. Tma sice na silnicích pro někoho může znamenat adrenalin, ale ve skutečnosti jsou tyto podmínky ztěžující. Únava je podobné riziko, jako alkohol. Únava, ospalost nebo pokles pozornosti často vede k chybám řidiče a zaviní až třetinu nehod. Je velkým rizikem řídit ospalý, spát a zároveň řídit nejde. Ospalost zpomaluje reakci a zhoršuje vidění. Svým způsobem je velmi podobný právě řízením pod vlivem. Nebezpečí řízení pod vlivem si mnoho řidičů uvědomuje, a proto neřídí. Unavení lidé to berou tak, že se neproviňují vůči zákonům.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto typy vozidel musí podstupovat kontrolu na STK každý rok

Důležitý je spánek

Ačkoli nás svět nutí svou rozmanitostí a hektičností stíhat toho co nejvíce, tak nepodceňujte dostatečný, kvalitní spánek. Spánkový dluh nám nejen uškodí na fyzické pohodě, ale zejména na psychické. Pokud jej nedoženeme, problémy se budou vyskytovat stále. Koncentraci a bdělost můžeme vykompenzovat kávou nebo energetickými nápoji, ale efekt trvá pouze chvíli a po odeznění účinků je propad daleko horší. Nejnebezpečnější bývají dálnice nebo jiné úseky, kde dochází k monotónnosti cesty.

Velmi často se mohou dostavovat příznaky mikrospánku. Při jakémkoliv náznaku se snažte sjet na prvním možném místě někam, kde si odpočinete, nadechnete se čerstvého vzduchu, popřípadě se vyměníte nebo prospíte. Potencionální rizika opravdu nestojí za risk.

Mohlo by vás zajímat:  Za palivo platí mnozí řidiči víc kvůli vlastním chybám
road-forest-evening
Zdroj obrázku: Freepik

Jak bojovat s únavou

Velmi jednoduše, dopřejte svému tělu dostatek odpočinku a spánku. Pokud je spánek kratší než 6 hodin vzniká nebezpečí, u čtyřhodinového spánku nebo méně se výrazně zvyšuje nebezpečí. Při prvních příznacích únavy zastavte na nejbližším místě a odpočiňte si. Kolikrát raději ani nesedejte za volant a raději zvolte jiný způsob dopravy nebo dospěte deficit. Vyhýbejte se odpolednímu šlofíku po jídle. Krátké šlofíky si dopřejte pouze s prázdným žaludkem a snažte si nastavit spánkovou rutinu, nejlépe ve stejnou dobu s délkou 7-8 hodin.

Mohlo by vás zajímat:  Kvůli stání na brzdovém pedálu jsem zažil řadu konfliktů. Dělám to pořád, abych chránil převodovku auta

Jaké jsou zásady pro jízdu v noci?

Před samotnou jízdou v noci zkontrolujte osvětlení vozidla. Vyvarujte se rozhodně požití alkoholu, a pokud nosíte brýle, mějte s sebou i náhradní. Rozhodně se vyvarujte rychlé jízdě, abyste měli šanci zareagovat na možné překážky s dostatečným odstupem. Plně se soustřeďte na řízení, nenechte se rozptýlit osazenstvem nebo hlasitou hudbou, kterou raději ztlumte.

Zdroj: https://www.rac.co.uk/drive/advice/driving-advice/driving-in-the-dark-tips/