Proti komárům se můžeme bránit aromatickými rostlinami nebo domácím repelentem

S koncem léta a začínajícím podzimem sice pomalu končí sezóna polétavého hmyzu a komárů, ale přesto se ještě objevují. V teplejších dnech mohou překvapit ještě v září nebo v říjnu. Otravný hmyz nedá pokoj při pobytu u vody nebo při odpoledních a večerních grilovačkách s přáteli, ale také v průběhu noci, kdy se vrhají na spící oběti. Na komáry lze narazit rovněž při procházkách lesem, zejména v lužních lesích je jich enormně, právě proto lesníci doporučují jednoduchý trik, jak se jich zbavit.

Otravný bodavý hmyz

Jak je možné, že se komáři objeví, jakmile se začne grilovat nebo si sesednou přátelé ke stolu? Co je vábí? Příjemná vůně potravin, lidské teplo i pot. Oproti všeobecnému povědomí nejsou nebezpeční samci komárů, ale pouze samičky. Samečci komárů se totiž neživí krví, nýbrž nektarem z květů. Nebezpečné jsou pouze samičky, které si krví savců dodávají energii pro kladení vajíček, ze kterých se vyklube další generace škodného hmyzu. V Česku se vyskytuje šest rodů komárů s celkem asi padesáti různými druhy.

Mohlo by vás zajímat:  Netradiční hnojivo najde každý ve své kuchyni. Rostliny doma i na zahradě porostou jako o závod
Zdroj obrázku: Freepik

Vůně potu je lákavá

Samičky se nechají nalákat na vůni lidského potu, přičemž hraje roli i hladina hormonů. Omamná je pro ně vůně těhotných žen nebo mladých jedinců. Sami komáři jsou pak potravou pro další druhy hmyzu a živočichů, proto jsou sice považováni za škůdce, současně jsou ale užiteční, protože tvoří součást potravního řetězce. A jakým způsobem se jich zbavit? Tipy dávají sami lesníci, které dokážou potrápit komáři zejména při práci v lužních lesích a mokřadech, kde se jich vyskytuje velké množství.

Mohlo by vás zajímat:  Při bolestech hlavy není nutné hned sahat po lécích. Úlevu přinesou jednoduché triky

Domácí triky proti komárům

Velmi účinně působí rostliny, které se mohou zasadit do květníků nebo truhlíků na parapet. Vůně bylinek, jako jsou máta nebo rozmarýn, případně kočičí tráva, dokonale odradí komáry od vlétnutí do místnosti, proto se jimi mohou osadit nejen parapety, ale také balkony či terasy. Kromě bylinek dobře fungují éterické oleje, použít se může levandulový, mátový nebo citrusový olej, přičemž se mohou smíchat s vodou a vlít do misky a umístit na parapet, případně pomocí lahvičky s rozprašovačem aplikovat na pokožku.

Zdroj: https://www.pbs.org/newshour/science/here-are-the-repellants-you-can-use-to-avoid-mosquito-bites