Při cestě na dovolenou lze ušetřit palivo různými způsoby

Doba letních dovolených ještě nekončí, a tak Češi navzdory rostoucím životním nákladům vyrážejí k moři. Pro řadu z nich to může být i rozumná investice, nechat ušetřené peníze ležet na spořicím účtu by znamenalo o část z nich přijít. I tak se ale při cestě na dovolenou snažíme ušetřit, a tak se mnohé rodiny vrací ke staré dobré osvědčené taktice – vyrazit k moři vlastním autem, nejlépe nacpaném až po střechu zásobami tak, abychom u moře už nemuseli nic dokupovat. A řešíme také, jak se s tím autem k moři dopravit co nejlevněji. Máme pro vás dobrou zprávu, jízda „na spotřebu“ je možná a úspora může být i dvacet litrů paliva na jednu cestu.

Mohlo by vás zajímat:  Praktické rady pro rychlé a bezpečné odstranění námrazy z vozidla

Nakládejte s rozumem

Mít auto plné všeho, co jen můžeme u moře potřebovat, je jedním z hlavních benefitů tohoto způsobu dopravy. Ale mnozí to přehánějí. V dnešní době už nedává smysl vozit s sebou potraviny, nepůjdete-li do malé samoobsluhy kousek od pláže, nakoupíte je za podobné ceny jako u nás. A často dokonce levněji. Necháte-li plechovky, těstoviny a další trvanlivé potraviny doma, ušetříte prostor a snížíte váhu auta. Podobně je to i s oblečením a dalším vybavením – na pár týdnů u moře stačí pár kousků oblečení, které lze v apartmánu nebo hotelu vyprat.

Mohlo by vás zajímat:  Tipy pro efektivní používání klimatizace v autě
Zdroj obrázku: Freepik

Dálnice nebývá nejvýhodnější

Cesta po dálnici je sice většinou nejrychlejší, zdaleka ale nemusí být nejvýhodnější. A nejde jen o dálniční poplatky, na dálnici se jezdí rychleji, a tak má auto vyšší spotřebu než třeba na rychlostní komunikaci. A při jízdě po dálnici si také častěji zajedete, rozdíl mezi nejkratší a nejrychlejší trasou může být i dvě stě kilometrů. A to je u plně naloženého auta minimálně deset litrů benzínu či nafty.

Nohu z plynu

Ať už jedete po dálnici, nebo po silnici první třídy, příliš těžká noha na pedálu plynu zvyšuje spotřebu i o několik desítek procent. Pojedete-li pomaleji, cesta se sice natáhne, ale ušetříte. Při nočním přejezdu pak pomalejší jízda tolik nevadí, ba naopak je nutná. Za tmy se vám určitě nebude chtít zrychlovat a navíc roste šance, že se vyhnete kolonám.

Zdroj: https://www.dailyrecord.co.uk/lifestyle/car-experts-share-five-top-30522835