Zeleninový salát může vydržet čerstvý až týden. Klíčem je přidat ingredience ve správný čas
Zeleninový salát je velmi jednoduché jídlo, které si mnoho z nás s radostí vychutná jako přílohu k masitým pokrmům nebo ke svačině. Nevhodné skladování ovšem způsobí, že se velmi rychle zkazí. Hodně lidí do něj navíc přidává produkty, které jeho rychlou zkázu podporují. Jak se vyhnout zažívacím problémům a vychutnat si vynikající salát po dlouhou dobu?
Tyto suroviny do zeleninového salátu nepřidávejte
Základní ingrediencí pro zeleninový salát je samozřejmě vařená zelenina jako petržel, mrkev nebo celer. Tyto produkty se kazí pomalu. Jakmile přidáte do salátu vejce nebo majonézu, bude mít skvělou chuť, ale musíte počítat s tím, že vám nevydrží v lednici příliš dlouho. Nejlepší je, když vejce a majonézu přidáváte do salátu až těsně před konzumací.
Dalším produktem, který může zkrátit trvanlivost salátu, je překvapivě cibule. Tato zelenina se poměrně rychle kazí, a proto byste ji měli přidat do salátu až těsně před podáváním. To samé udělejte také s pórkem, česnekem nebo jablky. Jak vidíte, mnoho běžných potravin může zkrátit trvanlivost zeleninového salátu.
Jak dlouho vydrží zeleninový salát v lednici?
Správná příprava salátu samozřejmě není jedinou cestou k úspěchu. Potom ho musíte také správně skladovat, aby vám vydržel po delší dobu. Obecně platí, že zeleninový salát vydrží v lednici až sedm dní. Hodně ale záleží na surovinách, které jste do něj přidali. S majonézou vám týden rozhodně nevydrží. A to samé platí také o vejcích.
Právě majonéza je klíčovým produktem, který byste neměli přidávat již při přípravě. Bez přidání majonézy zůstane zelenina déle čerstvá. Salát stačí rozdělit na dvě porce. Do jedné přidejte majonézu a snězte do tří dnů. Do druhé části ji nepřidávejte ihned a můžete zeleninu zamrazit. Po dvou nebo třech týdnech k zelenině můžete přidat zeleninu a budete mít salát hotový během chvilky.
Zdroj: https://leitesculinaria.com/286455/writings-how-store-salad-made-with-mayo.html