Zdravá strava je základní prevencí před rakovinou. Dietoložka radí, čemu se vyhnout

Rakovina je druhá na seznamu hned po kardiovaskulárním onemocnění, co se týče příčin úmrtí. Rakovina vzniká kvůli škodlivým účinkům toxických látek, genetickými faktory, ale také životním stylem. Onkologická dietoložka s desetiletými zkušenostmi zveřejnila video, ve kterém popisuje největší nebezpečí.

Alkohol a cigarety jednoznačně vedou k rakovině

Pravidelná konzumace alkoholu může způsobit rakovinu jazyka, jícnu a žaludku a nikotinismus vede k rakovině hrtanu a plic. Dietoložka jasně říká, že těchto látek byste se určitě měli vzdát, chcete-li snížit riziko rakoviny. Některé studie ukazují, že pravidelná konzumace zpracovaného masa může ovlivnit vývoj rakoviny gastrointestinálního traktu. Denní konzumace 50 gramů takového masa zvyšuje riziko onemocnění až o 18 procent.

Mohlo by vás zajímat:  V zimě je péče o tělo i psychickou pohodu obzvláště důležitá

Odbornice ve svém videu také promluvila o důležitosti pohybu v každodenním životě, doporučuje, aby fyzická aktivita trvala asi 150 minut týdně a byla středně intenzivní. Ukázalo se, že pravidelná fyzická aktivita snižuje riziko rakoviny prsu a střeva. Doktorka také doporučuje vyhnout se vysokokalorickým výrobkům, výrobkům rychlého občerstvení a snížit spotřebu cukru.

Zdroj obrázku: Freepik

Doplňky udržujte na minimu

Doplnění vitamínů je velmi běžné a dostupné výrobky v lékárnách dokážou doplnit nedostatky téměř každého prvku. Užívání doplňků, pokud nebyly předepsány lékařem, může vést k hypervitaminóze (nadbytku vitamínů v těle) a měli byste vědět, že tento stav může být toxický. Vysoké dávky přijaté kyseliny listové mohou přispět k rozvoji rakoviny prsu. Užívání velkého množství betakarotenu může ovlivnit vývoj rakoviny plic.

Mohlo by vás zajímat:  Úpal může vést až k bezvědomí. Hlavní je doplnit tekutiny a tělo postupně ochlazovat

V případě potvrzené diagnózy rakoviny by strava v 50 procentech měla být založena na uhlohydrátech, které jsou hlavním zdrojem energie. V první řadě by talíř pacienta měl obsahovat obiloviny, rýži, zeleninu a ovoce, jakož i celozrnný chléb. Pouze 10 procent energie by mělo pocházet z jednoduchých cukrů, které se nacházejí především ve stolním cukru a sladkostech.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/cancer/preventing-cancer/