Silné a zdravé kosti začínají na talíři. Důležitý vápník a vitamíny doplní vybrané druhy zeleniny

Osteoporóza je generalizované metabolické onemocnění kostí, které zvyšuje riziko zlomenin. Kostní hmota se u lidí vytváří přibližně do 25. roku. Po dosažení svého vrcholu začne pomalu klesat. K udržení správné mineralizace kostí je zapotřebí zásobování vápníkem a množstvím dalších živin. Strava je jejich nejlepším zdrojem.

Kosterní systém

Kosterní systém se začíná formovat v prvním měsíci života plodu a jeho vývoj končí ve fázi lidské sexuální zralosti. Skládá se z 206 kostí různé velikosti a tvaru. Kosti jsou pro náš systém rezervním ukládáním vápníku. Pokud tento prvek nedodáme stravou (případně doplňky), tělo jej začne brát z kostí. To poté zvyšuje riziko zlomenin.

Mohlo by vás zajímat:  Sušené meruňky předčí ty čerstvé v množství vitamínů i minerálů. Opatrnost je přesto namístě

Děje se to už ve fázi fetálního života. Pokud těhotná žena nemá stravu bohatou na vápník, kostra dítěte se vytváří na úkor kostí matky. Zuby budoucí matky jsou demineralizovány jako první. Osteoporóza nebo generalizované onemocnění metabolismu kostí se obvykle vyvíjí v pozdějším věku. U žen se vyskytuje nejčastěji v menopauzální období a u mužů v andropauze, což je způsobeno nižší produkcí pohlavních hormonů a horší absorpcí vápníku.

Zdroj obrázku: Freepik

Rostlinné zdroje vápníku

Nejvíce vápníku získáme zahrnutím zeleniny, jako je brokolice, květák, zelí, růžičková kapusta, bílé zelí a čínské zelí, známé jako choi, jakož i špenát a různé druhy salátu. Luštěniny jsou také cenným zdrojem vápníku s důrazem na fazole, hrášek a cizrnu. Jídelní lístek se vyplatí obohatit zelenou listovou zeleninou, jako je petržel a celer, již zmiňovaným špenátem a salátem. Skutečnou pokladnicí vápníku jsou zrna makových semen, sezam, chia, slunečnice a mandle. [1]

Mohlo by vás zajímat:  Ne všechna jablka jsou tak zdravá, jak se tváří. Při nákupu se vyplatí obezřetnost

Vitamin C, který je spojen zejména s posilováním imunity, je rovněž důležitý pro zdravé a silné kosti. Zvyšuje nejen absorpci vápníku, ale podílí se i na syntéze kolagenu a stimuluje osteogenní buňky (osteoblasty). Většina složek, které stimulují absorpci vápníku, se nachází v uvedené zelenině a semenech. Je však třeba pamatovat na suplementaci vitamínu D3, zejména v zimních měsících, kdy máme velmi omezený přístup k přirozenému slunečnímu záření. [1]

Zdroj: [1] https://www.nhs.uk/live-well/bone-health/food-for-strong-bones/