Třešně patří k nejoblíbenějšímu ovoci. Málokdo tuší, že mimořádně cenné jsou i jejich stopky

Patříte k milovníkům třešní? Tak vás určitě nepotěší jejich vzrůstající cena na trhu, ale na druhou stranu vám poradíme, jak zlepšit jejich využití. Jakmile už získáte třešně, určitě nezahazujte stonky. Ze stonků se dá vyrobit zdraví prospěšný nálev.

Třešně samy o sobě jsou velice oblíbeným a chutným ovocem s prospěšnými účinky na tělo, a že jich je. Jako malé děti jsme je s radostí sbírali a dívky si je věšely za uši. Z třešní si můžete vyrobit nespočet receptů, mezi nejoblíbenější patří bublanina a různé koláče. Mezi dospělými je oblíbená pálenka třešňovice, která vyniká sladkou chutí. Pojďme se tedy podívat, jak je to s těmi stonky.

Mohlo by vás zajímat:  Využijte pór v kuchyni naplno. Chutná skvěle v polévce i salátu a tělu maximálně prospěje

Třešňová sezóna

Třešně jsou sezónní ovoce, které dozrává od konce května do začátku srpna. Jsou tři druhy třešní podle doby zrání:

  • rané,
  • střední,
  • pozdní.

Existuje několik pododrůd, které se liší barvou a velikostí.

Třešně obsahují 80 % vody, zbylých 20 % obsahuje velké množštví draslíku (ve 100 g ovoce najdeme 250 mg draslíku), který zodpovídá za vyplavení přebytečné soli z těla. Dále třešně obsahují vitamíny A a C, které příznivě působí na pokožku, detoxikují a čistí tělo.

Zdroj obrázku: Freepik

Nálev z třešňových stonků

Vyhazujete třešňové stonky? Chyba, obsahují totiž velké množství antioxidantů a polyfenolů. Tyto stonky mohou být dalším zdrojem antioxidantů ve stravě. Stonky se v léčitelství využívají dlouhou dobu. Tento nálev se používá jako přírodní prostředek k hubnutí nebo k úlevě během menstruačních bolestí.

Mohlo by vás zajímat:  Bylinky a sušené ovoce jsou první pomocí při přejedení, bolesti břicha i nadýmání

Stonky třešní podporují činnost ledvin k většímu vylučování moči, ale také chloridů, sodíku a vápníku z těla.

Návod, jak si připravit třešňový nálev

Nachystejte si misku a do ní vložte hrst třešňových stonků. Nalijte litr vody a přiveďte k varu. Nálev vařte 5 minut, poté odstavte a nechte vychladnout. Jakmile je nálev studený, tak jej přefiltrujte a přelijte do láhve či sklenice a vložte do lednice. Nálev můžete používat po dobu 3 dnů. Vypijte sklenici nalačno nebo kdykoli během dne.

Zdroj: https://www.food.com/recipe/cherry-stem-infusion-or-tea-209827