Sůl nad zlato: používat ji pouze při vaření je velká chyba. Skvělou službu prokáže i jinak

Kuchyňskou sůl nemusíte používat pouze na vaření pokrmů. Má široké využití, a to nejen v domácnosti. Můžete ji použít například na čištění skvrn nebo vyčištění spálených hrnců. Navíc patří mezi ekologické a levné prostředky, ušetříte tak spoustu peněz za chemické čističe, které mnohdy ani nefungují.

V domácnosti si vystačíte jen se solí

Pokud máte v kuchyni připálený hrnec, snadno ho vyčistíte právě díky soli. Nasypte lžičku soli, zalijte nádobu teplou vodou a nechte sůl přes noc působit. Poté hrnec vyčistěte a bude vypadat zase jako nový. Jestli máte novou pánev, kterou je potřeba nejdříve pořádně nahřát, než začnete smažit, můžete také použít sůl k tomu, abyste ji otestovali. Až se sůl začne připalovat, můžete pánev přikrýt poklicí. Poté smažte pokrmy podle libosti.

Mohlo by vás zajímat:  Strach z čísla, koček nebo klaunů. Některé fobie zní směšně, přitom komplikují život

Pomocí soli si můžete také jednoduše vybělit zuby. Už naše babičky používaly tuto metodu, aby měly bělejší zuby. Je to levný prostředek, navíc snadno dostupný. Kartáček na zuby se přitom jen namočil do roztoku teplé vody a soli, a tím se dezinfikovala ústní dutina. Zubní kámen tak neměl šanci, zvlášť pokud se tato kúra absolvovala několikrát týdně.

Zdroj obrázku: Freepik

Pomocí soli můžete vyčistit žehličku i skvrny na koberci

Velmi často se stane, že se žehlička připálí. Pokud nasypete trochu soli na žehlicí prkno, přikryjete ji pečicím papírem a poté přejedete několikrát žehličkou, budou připáleniny minulostí. Stejně snadno se zbavíte také skvrn na koberci, a to jak od červeného vína, tak například od krve. Sůl je vhodná taky na vodní kámen v koupelně – stačí smíchat sůl s vodou a směsí vyčistit baterie a další.

Mohlo by vás zajímat:  Užijte si klidné zažívání díky třem zázrakům v prášku. Stačí rozpustit ve vodě a vypít

Pomocí soli pak můžete vyčistit také lednici. V kombinaci s octem se jedná o prostředek, který bude účinný proti různým druhům skvrn. Mezi nejčastější využití ale patří pořád solení a ochucování pokrmů. Se solí byste to ale neměli přehánět, protože zadržuje v těle vodu. I tak je ale sůl pro naše tělo potřeba, jen v malém množství.

Zdroj: https://www.today.com/home/surprising-uses-salt-i220519