Správné skladování potravin v ledničce předejde plýtvání
Jak zamezit plýtvání s potravinami? Zásadní radou, kterou dávají odborníci, je umět správně skladovat potraviny, aby se nezkazily a zachovaly si svou vůni a chuť. Čerstvé potraviny se povětšinou umisťují do chladničky, ale i ta má přesně daná místa, kam jednotlivé výrobky patří. Maso v dolním šuplíku se zkazí, zelenina v horních přihrádkách také. A co teprve dvířka chladničky, kam rozhodně nepatří vajíčka, byť výrobci právě tam držák na vejce montují. Co tedy rozhodně do dvířek ledničky nedávat?
Jak funguje chladnička
Chladnička je čistá, vymytá a zbavená nečistot i pachů. Co je nezbytné vědět? U tohoto zařízení hraje důležitou roli teplota, kterou je možné regulovat. Neměla by přesáhnout 5 stupňů Celsia, aby se skladované potraviny nezkazily. Otočením knoflíku se nastavuje termostat, přičemž nastavení na nižší stupeň nemusí znamenat úspory, protože záleží současně na množství umístěných potravin. Chladnička by měla být zaplněná ze dvou třetin pro optimální výkon.
Dvířka chladničky
Při nákupu chladničky je dobré se seznámit s návodem k použití. Určité přihrádky jsou vhodné pro ovoce a zeleninu, jiné fochy zase pro mléčné nebo masné výrobky. Současně se objevují přihrádky rovněž ve dveřích chladničky. Je to místo, kam rozhodně nepatří vajíčka, která nesnesou výkyvy teplot, jež vznikají při otevírání dvířek. Vajíčka snesou pouze konstantní teplotu, mohou se skladovat po tři dny též při pokojové teplotě do 18 stupňů Celsia.
Mléko? Ani to ne!
Dalším nešvarem spotřebitelů je skladování nápojů v držácích ve dveřích chladničky. Zatímco u minerální vody nebo koly ke zkažení nedojde, u čerstvého mléka je tomu naopak. Mléko rozhodně do dveří nepatří, vhodnější je umístění v zadní části chladničky u mléčných výrobků, kde panuje stálá teplota a nedojde tak k množení bakterií. Do přihrádek ve dveřích je možné uložit dochucovadla, kečup a hořčici, otevřené marmelády, taktéž margarín.
Zdroj: https://www.eatright.org/food/home-food-safety/safe-food-storage/refrigerate---the-basics