Při výběru kávy máme několik možností. Každý si najde svou oblíbenou
Šálek kávy se stal neodmyslitelnou částí dne pro mnohé lidi. Kávu si však lze vychutnat v různých formách. Rozpustná, nerozpustná, připravená ve stroji nebo jen zalitá horkou vodou. Každý má tu svoji oblíbenou. Některé druhy kávy však mohou mít na naše tělo účinek, jaký bychom právě nechtěli. Je dobré znát rozdíl například mezi rozpustnou a nerozpustnou kávou.
Výběr je na každém
Káva, která se po zalití nerozpouští, se získává pouze z pomletých kávových zrn, která již neprocházejí dalším zpracováním. Jednoduše se pomletá zrna zalijí horkou vodou a výsledný nápoj se pije. Tato káva se nejčastěji připravuje v Turecku, proto se takto také nazývá. Bohužel takto připravená káva zvyšuje riziko aterosklerózy, neboť látky se dlouho uvolňují z kávových zrn během celého pití nápoje.
Sloučeniny, které se v těchto látkách nacházejí, podporují depozici cholesterolu v arteriích. Proto je mnohokrát lepší volbou příprava v tlakovém kávovaru. Rozdíl je v tom, že voda přes umletou kávu jen proteče, a tak škodlivé látky nemají čas se do nápoje postupně uvolňovat. Turecká káva má vyšší obsah kofeinu a gurmáni ji upřednostňují kvůli intenzivnější vůni a chuti.
Instantní káva
Káva, která se po zalití rozpustí, je výsledkem delšího výrobního procesu, protože kávová zrna se nejprve suší nebo lyofilizují. Následně se praží, pomelou a zalévají horkou vodou. Po odpaření zůstává jen suchý prášek známý jako rozpustná nebo instantní káva. Taková káva má nižší obsah kofeinu, a proto se může pít ve větších množstvích.
Dalším velkým plusem takové kávy je menší podráždění žaludeční sliznice nebo nižší riziko střevních problémů. Některé výzkumy dokonce naznačují, že taková káva může chránit před rakovinou. I když bylo prokázáno, že káva má pozitivní vliv na lidské tělo, dávejte si pozor na její množství. Nadměrná konzumace kávy má spoustu nepříjemných příznaků, které si s kávou mnohdy ani nemusíme spojovat. Jedná se například o nespavost, nesoustředěnost, bolest hlavy a žaludeční problémy.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8965317/, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0985056223002820, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1295997/, https://www.healthline.com/nutrition/instant-coffee-good-or-bad, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8562048/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, https://www.healthline.com/nutrition/caffeine-side-effects