Poznat skutečně čerstvé maso jde i bez věšteckých schopností. Prozradí ho trik s prstem

Každá škola vaření začíná základní poučkou, která zní, že jídlo musí kuchař připravovat z čerstvého masa. Ale jak poznat čerstvé maso? U osvědčeného řezníka se není třeba obávat, že by prodával staré, nebo dokonce zkažené maso, ale jak vybírat potřebné kousky například v supermarketu, kde jsou masné výrobky zabalené ve fólii? I v obchodech na pultech je možné vybrat kvalitní maso a postačí k tomu jediné – podrobit balení takzvanému prstovému testu!

Čerstvost masa je klíčová

Svěží a čerstvé maso je prvním předpokladem úspěchu přípravy vybraného receptu. Nevyplatí se výběr podcenit, protože staré nebo několik dní nabízené maso může být zkažené nebo může způsobit po konzumaci otravu a jiné zdravotní potíže včetně průjmu. A jak tedy vybrat při pohledu do regálů kus, který bude šťavnatý a připraví se z něj delikátní pokrm bez obav z možných zdravotních rizik?

Mohlo by vás zajímat:  Tohoto návštěvníka nikdo na své zahradě vidět nechce. Vyhnat ho pryč ale není jednoduché
Zdroj obrázku: Freepik

Šedé rozhodně nebrat!

Prvním faktorem, který prozradí stáří masa nehledě na informace na etiketě, je barva. Povrch masa musí být jasný ve světle růžových, až temně červených odstínech. Záleží na druhu masa, protože krůtí, kuřecí a králičí maso je světlejší oproti vepřovému, nejtmavší červená pak zdobí hovězí nebo zvěřinu. Každopádně bledost je známkou stárnutí masa, šedá nebo světle zelená pak kažení, proto takové maso ani ve slevě není radno kupovat.

Namísto čichu kontrola prstem

U balených mas mohou spotřebitelé jen těžko použít čich, který prozrazuje, že maso je už několik dní v regálu. Jak tedy vybrat balené maso správně? Pomohou prsty, tedy správně řečeno prstový test. Do masa stačí zatlačit ukazováček a sledovat reakci masa. Když je maso pevné a elastické a rychle se vrátí do původní podoby, jedná se o čerstvé maso. Když zůstane po ukazováčku důlek, maso vraťte zpátky do chladicího pultu. Současně mohou stárnutí masa prozradit také unikající tekutiny, starší maso doslova v obalu plave.

Zdroj: https://www.happyfresh.my/blog/household-tips/how-to-pick-fresh-meat-seafood/