Pořádnou dávku vitaminů dodá jedině zelenina s ovocem. Diabetici se ale musí mít na pozoru
Život s diabetem dokáže být velkým problémem. Při této nemoci musíte být neustále ve střehu při tom, co konzumujete. Bohužel i teď, kdy naše stoly zaplňují různé sezónní dobroty. V dnešním článku vám povíme, na co si dávat pozor, pokud bojujete s cukrovkou.
Bez ohledu na roční období
Diabetici, stejně jako lidé žijící s jakýmkoli jiným chronickým onemocněním, se časem naučí to akceptovat, a místo aby si stěžovali na omezující zákazy, se zaměřují na to, co je povoleno a co je prospěšné. Přizpůsobení se individuálním požadavkům těla je to nejlepší, co můžeme udělat v každém věku a při každé nemoci.
U cukrovky je nejdůležitější kontrola nestabilního sacharidového metabolismu a nejlepším způsobem je konzumace cenných komplexních sacharidů. V případě diabetika je ideální pravidelný příjem 5–6krát denně a v malých porcích. Takový režim stravování je klíčem k prevenci nebezpečného prudkého zvýšení hladiny glukózy v krvi. K němu dochází jak po konzumaci velkých porcí, tak po konzumaci jednoduchých cukrů.

Ovoce a zelenina ve stravě diabetika
Kromě tří pilířů (komplexní sacharidy, bílkoviny a tuky) nesmí v diabetické stravě chybět vitamíny, antioxidanty, minerály a vláknina. Jejich nejlepším zdrojem je čerstvé sezónní ovoce a zelenina. Diabetici by určitě měli zahrnout do stravy okurky, rajčata, kořen celeru, petržel, mrkev, cuketu, květák, brokolici a jakýkoli salát.
Mezi četnými plody léta jsou pro diabetiky nejpříznivější jahody, červený a bílý rybíz, angrešt, ostružiny, borůvky, maliny a lesní jahody. Konzumováno samozřejmě v malých porcích a nejlépe syrové bez tepelné úpravy. Existují i takové pochoutky, které by se měly kvůli obsahu jednoduchých cukrů ze stravy diabetika vyloučit. Mluvíme hlavně o červené řepě, černém rybízu, třešních, švestkách a hroznech.
Zdroj: https://www.diabetescarecommunity.ca/diet-and-fitness-articles/diabetes-diet-articles/10-fruits-and-vegetable-for-diabetes-diet/