Pořádnému steaku málokterý chlap odolá. Nadměrná konzumace červeného masa si ale vybere svou daň

Červené maso obsahuje mnoho živin a esenciálních bílkovin. Nicméně obsahuje také větší množství nezdravých látek než například maso kuřecí. Jeho nadměrná konzumace může způsobit i vážné zdravotní komplikace. Měli bychom ho raději přestat jíst?

Nadměrná bolest kloubů

Bolest kloubů je čím dál častějším problémem v moderní společnosti. Může to být důsledek konzumace určitých potravin a jednou z těchto potravin je i červené maso. I když je na našich jídelníčcích velmi oblíbené a téměř každý si rád dopřeje pořádný steak, jeho nadměrná konzumace razantně zvyšuje riziko revmatoidní artritidy. Navíc přispívá k rozvoji zánětů a poškození kloubních tkání.

Mohlo by vás zajímat:  Sauna tělu prospívá v mnoha ohledech. Je důležité dodržet pravidla
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravé, nebo nezdravé?

Maso je v našem jídelníčku významných zdrojem zdravých bílkovin a železa, které se navíc mnohem lépe vstřebává než železo rostlinného původu. Bohužel ale obsahuje také velké množství cholesterolu a tuků. Vysoký cholesterol je u lidí nejčastější příčinou infarktů, které mohou být i tím posledním, co člověk zažije. Kromě toho je maso zpracováváno různými způsoby, aby byla zvýšena jeho trvanlivost. To zahrnuje nadměrné solení a konzervační látky, které mohou být pro člověka i zdraví škodlivé.

Mohlo by vás zajímat:  Bulgur podpoří hubnutí, vhodný je také pro diabetiky. Jídelníček doplní jako netradiční příloha

Čím červené maso raději nahradit?

Mnoho studií prokázalo, že červené maso a jeho nadměrná konzumace zvyšuje riziko onemocnění, jako jsou cukrovka či rakovina a rozvíjí také choroby kardiovaskulárního systému. Občasná konzumace červeného masa však nikomu neublíží. Jak se obecně říká, všeho moc škodí a je třeba červené maso konzumovat s mírou. Pokud byste se však rozhodli červené maso zcela vyřadit z jídelníčku, vhodnou alternativou může být bílé maso, tedy krůtí, kuřecí nebo králičí. Samozřejmě bychom neměli opomíjet ryby, jelikož se jedná o pravděpodobně nejzdravější druh masa vůbec.

Zdroj: https://www.scripps.org/news_items/4258-is-red-meat-bad-for-you