Onemocnění štítné žlázy se bez přísné diety neobejde. Doplnění správných prvků obnoví v těle rovnováhu
Poruchy štítné žlázy patří mezi nejčastější onemocnění, byť jen malá část nemocných podstupuje farmakologickou léčbu, často o svých problémech nemají tušení nebo je pojí s jinými neduhy, například s obezitou. Experti se domnívají, že v Česku trpí onemocněním štítné žlázy asi 600 tisíc lidí, přičemž nejčastěji jde o hypotyreózu nebo hypertyreózu. Kromě léčby pomocí medikamentů je důležité dodržovat dietu. Jak upravit jídelníček při potížích se štítnou žlázou?
Nejčastější onemocnění štítné žlázy
Štítná žláza je žláza s vnitřní sekrecí, což znamená, že vytvářené hormony proudí přímo do krevního oběhu. Jedná se o menší endokrinní orgán motýlkového vzhledu, který se nachází ve spodní části krku pod hrtanem. Jak bylo zmíněno, nejzásadnějším úkolem je produkce hormonů, které mají vliv na metabolismus, látkovou výměnu, růst a vývoj, ale také na spotřebu kyslíku. Štítná žláza ovlivňuje fungování nervového a trávicího systému, ale má vliv i na sexuální aktivitu. Na štítné žláze se mohou objevit jinak bezpříznakové uzliny, při nedostatku hormonů dochází k hypotyreóze, při nadbytku zase s hypertyreóze. Léčba probíhá farmakologicky, přičemž zásadní roli hraje způsob života a jídelníček. [2]
Vyvážená strava při hypotyreóze
Při nedostatku hormonů trijodthyroninu a thyroxinu dochází ke zpomalování metabolismu, nárůstu hmotnosti a k častým zácpám. Pacienti trpí na slabost a únavu, protože se jim nedostává energie. Doporučuje se proto vyvážený jídelníček s dostatkem vlákniny v podobě celozrnných cereálních výrobků a bílkovin. Vhodné je konzumovat libové bílé maso, jako je kuřecí, krůtí nebo králičí. Každodenní strava musí obsahovat nízkotučné mléčné výrobky a zdravé tuky v podobě rafinovaného rostlinného oleje, například olivového, a ořechů, avokáda, mandlí a slunečnicových semínek. Nezbytné je jíst pravidelně ryby, které obsahují jód, selen a vitamín D. Nevhodné jsou sladkosti, bílé pečivo, brukvovitá zelenina, slazené nápoje a pokrmy z rychlého občerstvení. [1,2]
Při hypertyreóze chybí bílkoviny i vitamíny
Nejčastějším projevem hypertyreózy je nebezpečné hubnutí, proto se musí tělu dodat živiny v podobě bílkovin, vitamínů a minerálů. Jako zdroj bílkovin jsou nejvhodnější vejce, ryby, libové maso a luštěniny, tuky se mohou doplnit konzumací avokáda, dýňových a slunečnicových semínek, vlašských ořechů. Základem je používat olivový nebo řepkový olej při úpravě pokrmů pro doplnění nenasycených omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Pro doplnění vitamínů a minerálů mohou pacienti sáhnout po zelenině a ovoci, doporučují se rajčata, papriky a mrkev, třešně, meruňky a broskve. Tento typ onemocnění si žádá suplementaci vápníku, který je obsažený v zelené listové zelenině nebo v mandlích. Při potížích je vhodné vyhýbat se kofeinovým nápojům, sladkým a slaným pochutinám a pokrmům ze stánků rychlého občerstvení. [1,2]
Zdroje: [1] https://www.endocrineweb.com/conditions/thyroid/thyroid-diet-how-to-eat-with-a-thyroid-disorder [2] https://www.healthline.com/health/hyperthyroidism-diet