Rýžová mouka trumfne tu pšeničnou ve všech ohledech. Nejen cholesterol udrží v normě

Klasická mouka z pšenice nechybí v žádné kuchyni. Používáme ji k pečení koláčů, knedlíků a chleba. Jenomže existuje mnoho lidí, kteří nemohou pšenici jíst nebo hledají zdravější alternativy. Skvělou volbou se zdá být rýžová mouka, která má navíc pro náš organismus prospěšný účinek.

Jak se získává rýžová mouka? Získává se z jemně mletých zrn bílé nebo hnědé rýže. Pro naše zdraví je významnou složkou, jelikož má menší glykemický index a je nízkokalorická. Jaké má účinky, vlastnosti a co zlepšuje v našem organismu? Co si můžeme připravit za pokrmy? To vše se dočteme níže.

Mohlo by vás zajímat:  Popraskané paty trápí nejen ženy. V mnoha případech dokonce prozrazují skrytou nemoc

Rýžová mouka

Rýžovou mouku uvítají zejména lidé, kteří trpí alergií na lepek. Tato tmavá rýžová mouka je mnohem bohatší na živiny než klasická bílá obilná mouka. Je bohatým zdrojem:

  • vitamínů B1 a B6,
  • železa,
  • niacinu,
  • hořčíku,
  • zinku.

Vitamíny a živiny obsažené v této mouce snižují hladinu špatného cholesterolu v krvi a zlepšují správnou hladinu cukru v krvi. To může vést ke snížení rizika aterosklerózy, srdečního infarktu a mrtvice. To jsou všechno důvody, proč zahrnout rýžovou mouku do našeho jídelníčku. Co se vše dá připravit z rýžové mouky, se dozvíte dále.

Mohlo by vás zajímat:  Oteklý krk může znamenat víc než běžnou virózu. Pozor na štítnou žlázu nebo rakovinu
Zdroj obrázku: Freepik

Co si můžete připravit z rýžové mouky?

Jako výborná alternativa bílé pšeničné mouky se jeví rýžová mouka. Tato mouka má specifické vlastnosti, jako je větší lepivost a hygroskopické vlastnosti. Proto byste jí měli používat méně, než je uvedeno v receptech pro pšeničnou mouku. V praxi to znamená, že pokud je v receptu uveden jeden šálek hladké mouky, ideálním množstvím jsou 3/4 šálku rýžové mouky.

Rýžová mouka obohatí pokrmy charakteristickou orientální chutí. Skvěle se hodí při pečení, výrobě domácího chleba nebo hnětení těsta na palačinky nebo knedlíky. Tyto pokrmy na bázi rýžové mouky budou nejen zdravější, ale i chuťově zajímavější a zároveň i skvělou alternativou pro lidi s alergií na lepek.

Zdroj: https://www.24mantra.com/blogs/health-and-nutrition/mindboggling-facts-and-benefits-of-rice-flour/