Nové koření nechybí v žádné kuchyni, jeho skutečný potenciál ale využívá málokdo

Bez nového koření se neobejde žádná kuchyně a je naprostou povinností v českých pokrmech. Nesmí chybět ve vývaru ani guláši. Je však také dobré vědět, že nové koření má spoustu léčivých vlastností. Zklidňuje celý trávicí systém, dokáže ulevit i od bolesti v krku. Podívejte se, k čemu dalšímu je nové koření vhodné.

Jaké má nové koření vlastnosti a použití?

Najdeme ho prakticky v každé kuchyni, ale často o něm nic nevíme. Jedná se o bobule tropického stromu pimentovníku, poprvé byly dovezeny do Anglie. Původně pochází z oblasti Střední Ameriky a dnes se nejčastěji pěstují na Jamajce. Nové koření má příjemně kořeněnou a mírně nasládlou chuť, která je jakýmsi mixem chutí hřebíčku, skořice, muškátového oříšku a pepře. Nejčastěji se využívá do polévek, omáček a k marinování masa.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní benefity nového koření

Rostlina pimentovník se již od pradávna úspěšně využívá v bylinkářství. Nové koření obsahuje lékařsky cenné glykosidy a fenylpropanoidy. Můžeme si z něho připravit odvar a používat jej zevně či vnitřně. Zevně se hodí na obklady či jako tonikum. Vnitřní užití odvaru je velmi efektivní při zažívacích problémech a poruchách trávení, dále při zácpě, plynatosti či průjmu.

Když se nové koření několik minut žvýká a cucá, jeho uklidňující účinky pomohou zmírnit bolest a záněty dásní, zubů, mandlí a krku. Flavonoidy obsažené v novém koření jsou také silnými antioxidanty, zadržující volné radikály kyslíku a aktivně zpomalující stárnutí.

Může být nové koření i škodlivé?

Nadměrné užívání odvaru či pojídání nového koření může způsobit poruchy trávení. Z tohoto důvodu by jej neměli užívat lidé trpící kolitidou, refluxní poruchou a žaludečními potížemi. Taktéž se užívání nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. Nové koření navíc může interagovat s některými standardními léky, jako jsou ibuprofen, aspirin a heparin.

Zdroj: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/allspice.html