Mikrovlnka usnadňuje život už dlouhé roky. Zarytí odpůrci ale varují před jejím používáním
Mikrovlnnou troubu někdo odsuzuje, ale jiný na ni nedá dopustit. Jaké jsou výhody nebo nevýhody jejího používání? Pro některé domácnosti je to nepostradatelný pomocník, bez kterého si neumí představit život. Mikrovlnná trouba je praktická, pomůže ohřát jídlo, ale může být i nebezpečná?
Jak vůbec mikrovlnná trouba funguje?
Kdo by neznal mikrovlnnou troubu? Je to spotřebič, který má v kuchyni snad každá domácnost. Produkuje elektromagnetické vlny. Voda, cukr nebo tuk jsou pak absorbované elektroforézou a ta proniká do hloubky 2,5 cm. Tím se spustí proces a jídlo se uvede do pohybu. Pokrm se zahřeje a mikrovlnka zajistí rovnoměrný ohřev.
Právě proto se používá otočný talíř, který zaručí, že se jídlo bude otáčet a bude ohřáté z každé strany stejně. Jaké má trouba výhody? Rychle v ní pokrmy ohřejete. Některé mikrovlnné trouby si můžete nastavit přímo na danou teplotu, na kterou ho chcete ohřát. Můžete v nich snadno rozmrazovat, a některé umí dokonce grilovat, což není na škodu, zvlášť pokud bydlíte v bytě a nemáte možnost klasického grilování.
Mikrovlnná trouba patří mezi levnější spotřebiče
Mikrovlnná trouba není nic drahého, najdou se ale odpůrci, kteří tvrdí, že mikrovlnná trouba není vhodná pro naše zdraví. Tím, že vysílá elektromagnetické vlny, se pak škodlivé látky dostávají do jídla a rozhodně tím naše tělo trpí. Svými rozměry se ale vejde do každé kuchyně. Ohřívání v troubě se pak některým lidem vyplatí více než na plynovém sporáku.
Trouba ale má také nevýhody. Nemůžete do ní vkládat všechny suroviny, které si zamanete. Například syrové vejce se do mikrovlnky dávat nesmí, protože by mohlo vybouchnout. Došlo by pak k poškození trouby. Nezapomeňte také na to, že trouba slouží pouze k ohřevu, nikoli k vaření pokrmů. Nedávejte do ní ani jídla z drůbežího masa, které není dostatečně tepelně upravené.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/microwave-ovens-and-health