Mikrovlnka usnadňuje život, tohle do ní ale nikdy nedávejte. Hrozí vážná otrava i popálení

Mikrovlnnou troubu vlastní většina domácností. Urychluje ohřev jídla, což zvyšuje pohodlíšetří čas. Spotřebič nebývá součástí pouze domácností, ale hojně se využívá ve firmách nebo gastro podnicích. Jenomže ne všechny potraviny jsou vhodné pro ohřev v ní. V článku si řekneme o některých z nich.

Syrové maso a rýže

Přirozený rozum říká, že to je čirý nesmysl, ale najdou se takoví, kteří se toho nebojí. Ohřívání syrového masa v mikrovlnné troubě je opravdu hazardní. Jedná se především o to, že mikrovlnný ohřev je nerovnoměrný a ne všechny části budou ohřáté, zůstanou naopak syrové. Syrové maso je velice nebezpečné, až jedovaté a hlavně může obsahovat balterie Salmonella, CampylobacterEscherichia coli, které jsou eliminovány právě dostatečnou tepelnou úpravou. Proto je vhodné maso upravovat klasickým způsobem.

Zdroj obrázku: Freepik

Podle výzkumu provedeným anglickou organizací Food Standarts Agency bylo zjištěno, že pokrmy obsahující rýži nelze ohřívat v mikrovlnné troubě. Jakmile se rýže ohřeje na pokojovou teplotu, začnou se množit bakterie, které způsobují:

  • zvracení,
  • bolesti břicha,
  • průjem,
  • další nepříjemné známky otravy.
Mohlo by vás zajímat:  Květák lze připravit na sto způsobů. Nepříjemný zápach během vaření zmizí díky jediné přísadě

Doporučuje se tedy uvařit si vždy čerstvou rýži.

Další potraviny

Velikým překvapením je zjištění, že určitá zelenina by se neměla ohřívat v mikrovlnné troubě. Do této zeleniny spadají špenát, celer, mrkev, brambory a řepa, jež jsou bohaté na dusičnany a při procesu ohřívání uvolňují karcinogenní látky. A co chilli papričky nebo jiný druh feferonek? Jejich zahřívání může po otevření dvířek mikrovlnné trouby popálit hrdlo a podráždit oči. Za to vše je zodpovědný kapsaicin stojící za pálivostí papriky.

Vejcežádném případě neohřívejte v mikrovlnné troubě. Dříve uvařená nebo usmažená vejce uvolňují během ohřevu velké množství škodlivých látek. Proto je nejlepší sníst vejce za studena. Dbejte na výše uvedené rady, kterými předejdete potížím a ještě větším nepříjemnostem, než je podrážděný žaludek.

Zdroj: https://www.ahs.com/home-matters/quick-tips/11-things-you-should-never-put-in-the-microwave/